3 000 лева струва екипировката за планина на обикновения турист

София. 3 000 лева струва екипировката за планина

на обикновения турист. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” планинският спасител Огнян Балджийски. Той обясни, че тя трябва да включва дрехи, които да предпазват от намокряне. “Трябва да имаме добро яке, което не пропуска вода, панталон от типа „грейка”, който също да може да ни предпази от непредвидени валежи”, обясни планинският спасител. По думите му – и в началото на зимния период в планината е задължително туристите да имат ръкавици и подходяща вълнена шапка, както и слънчеви очила, които да защитят очите им от прясно завалелия блестящ от слънцето сняг. Туристическите обувки трябва да бъдат достатъчно здрави, с подходяща грайферна подметка и да не пропускат вода.
По отношение на безопасността на туристите в планината, Балджийски обясни, че застраховането е една предпазливост за неприятен момент. Той каза, че продукт като планинската здравна застраховка се предлага от не малко компании. “Хората, на които се е случил някакъв инцидент, биха могли да разчитат на финансова подкрепа чрез застрахователя”, смята планинският спасител. По думите му - една планинска застраховка за годината излиза около 30 лева за годината. 
Балджийски каза още, че все още в момента няма условия за зимен спорт, тъй като времето е променливо и динамично. “В началото на деня бихме могли да имаме температури от 10-15 градуса, а бързо, следобед, температурите да се понижат дори до отрицателни”, добави той. 
Филипа ТОДЕВА

Цялото интервю можете да прочетете в рубриката "Мнение"

Агенция Фокус
Избрани сайтове обясни