Млекопроизводителите настояват за създаването на

гаранционен фонд към Министерството на земеделието и храните

Стара Загора. Млекопроизводителите от Старозагорско протестират настояват за създаването на гаранционен фонд към Министерството на земеделието и храните, за да могат животновъдите да кандидатстват по програми за развитие на селските райони. Ако България не поиска увеличаване на присъединителния период до 2013 г., както Румъния, голяма част от фермите, около 70%, ще фалират, защото млекопроизводителите нямат средства да ги изнесат извън селата, а това ще доведе до второто след 1990 г. масово унищожаване на животни. От сдружението искат още млечните квоти да се продават заедно с животните, а продадените да влизат в резерва на министерството. 
Протестиращите фермери са категорични, че техните действия са за спасяване на сектора, а не за дестабилизация на управлението. Ако техните искания обаче не бъдат удовлетворени, те ще прибегнат и до поискване на оставката на целия кабинет. 
На 29 октомври ще бъде организиран поредният национален протест. На този етап той е планиран да бъде в столицата. Някои обаче, от млекопроизводителите, искат блокада на гранични пунктове без разрешение от общините. 
Информацията е на БНР.
Агенция Фокус
Избрани сайтове млекопроизводителите