Протестно шествие на еколозите (Обзор)

София. Стотици природозащитници се включиха

в протестното шествие, организирано от коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България". Шествието бе охранявано от органите на реда и премина под звуците на тъпани, звънци. Природозащитниците тръгнаха от НДК в посока Орлов мост, като крайна точка на протеста бе парка при езерото „Ариана”. Протестите са под надслов “Да вдигнем шум за природата”. 
Преди началото на шествието бе прочетена протестна декларация, в която природозащитниците изразяват недоволството си срещу безразборното застрояване в природните паркове. Тази декларация ще бъде връчена утре на депутатите в Народното събрание, на президента Георги Първанов и на министър-председателя Сергей Станишев. В градинката пред Народното събрание протестиращите скандираха: “Рила” и “Искаме природа, не искаме бетон”. 
Протестното шествие на еколозите спря трамваите, движещи се по бул. “Витоша” и “Мария Луйза”. Пътуващите в тези коли граждани изразявали своето недоволство срещу наложителното спиране на трамваите. Принудителното спиране на трамваите води и до изоставането им от разписанието. Дежурният диспечер от Столична компания за градски транспорт обясни, че компанията не е била информирана за шествието на природозащитниците. Шествието премина по бул. “Цар Освободител”, където движението бе спряно от Министерски съвет до ул. “Г. С. Раковски”. Оттам еколозите преминаха покрай храм-паметника “Ал. Невски” и достигнаха до сградата Народното събрание.
Накрая природозщитниците се събраха в парка пред езерото "Ариана". Временно бе блокирано движението на кръстовището на Орлов мост, докато шествието пресичаше към езерото. 
Природозащитниците са категорични, че ако не бъдат изпълнени исканията за спирането на незаконните строежи в природните паркове ще продължат с протестите всеки вторник. 
Агенция Фокус
Избрани сайтове трамваите