Фабрика за обработка на селскостопанска

продукция бе открита в смолянското село Оряховец

с. Оряховец. Заместник министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева и кметът на община Баните Райчо Данаилов откриха официално нова фабрика за преработка на селскостопанска продукция и диворастящи плодове и гъби в село Оряховец, община Баните, предаде репортер на радио „Фокус” – Смолян. Официални гости на събитието бяха и депутатът от Коалиция за България д-р Тодор Кумчев и секретарят на областна администрация Смолян – Росен Деянов. 
Новата фабрика е на стойност 1,3 млн. лв., като 900 000 лева са осигурени по програма САПАРД. Новата фабрика има възможност за съхранение на 60 до 80 тона продукция. В новоизградения обект ще работят около 60 души, като повечето от тях ще са сезонни работници. Основно ще се преработват диворастящи гъби, които ще са предимно за износ в Италия. Ще се изкупуват и диворастящи плодове – малини, боровинки и арония. Заедно с община Баните, фабриката ще засее и собствени площи с плодове, за да може да се гарантира нужното количество. В момента са засети няколко декара малини, а напролет ще се посеят и японски боровинки, които са особено търсени, и арония. 
"Това е един проект, реализиран по програма САПАРД, който ще създаде много нови работни места", посочи заместник-министърът на икономиката . „Продукцията е изцяло за износ, което ще позволи икономическо развитие на община Баните и село Оряховец, отбеляза още Янева. Тя пожела фабриката да се развива като едно модерно, конкурентно способно предприятие.
Здравко БЕШЕНДЖИЕВ
Агенция "Фокус"
Избрани сайтове община