Над Марс плуват облаци, а от небето вали сняг,

съобщиха от НАСА

Вашингтон. Учените установиха с помощта на сондата на американската космическа агенции НАСА “Феникс”, че с настъпването на “марсианската зима” над Червената планета започва да вали сняг, съобщи по време на пресконференция водещият специалист по метеорологичната станция на американската сонда от Университета Йорк в Торонто Джим Уайтуей, предадеРИА Новости
“В момента настъпва “марсианската зима”, температурите на повърхността на Червената планета с всеки ден стават по-ниски, а слънцето се показва все по-малко. Започва да се появява кондензация. С помощта на “Феникс” видяхме на хоризонта облаци, от небето валеше сняг”, каза Уайтуей
По неговите думи, за учените е много важно да разберат, дали снегът достига до повърхността на Марс. 
Космическата сонда “Феникс” кацна на Марс на 25 май. Основната мисия на апарата бе приключена на 26 август, но бе взето решение за продължаване на изследователската работа. В момента марсохода продължава да изучава северния полюс на Червената планета с цел да изясни, съществуват ли там условия, благоприятни за живот на микроорганизми. 
Ръковдството на НАСА взе решение да удължи мисията на “Феникс” от 1 октомври до тогава, докато той не излезе от строй. 
По думите на ръководителя на проекта “Феникс” от лабораторията в Пасадина (Калифорния) Бари Голдщайн, е малко вероятно апаратът да преживее “марсианската зима”. 
“Хипотетично това е възможно. Изразходил цялата си енергия, с появата на слънцето след края на зимата, батериите на “Феникс” може да се заредят и той отново да заработи, но аз мисля, че никой от нашите инженери не вярва в това”, каза той. 
По неговите думи, очаква се сондата да излезе от строй в края на ноември. 
Агенция "Фокус"
Избрани сайтове “Феникс”