Най-големите бракониери на риба

са предприятията, замърсяващи водоемите, смята Вилиян Флоров

Велико Търново. Най-големите бракониери на риба са предприятията, замърсяващи водоемите, тъй като след това няма риба години наред. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” началникът на териториалната структура на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури във Велико Търново Вилиян Флоров.
“Ако някой мине с мрежа на определено място в даде водоем, на следващия ден хората ще могат да ловят риба, но ако има изпускане на отрова или отпадни води, или някакви други химикали - след това няма риба години наред”, обясни той. Ако бракониерството е свързано с унищожаването на риба, тогава то е застрашително, опасно и престъпно и трябва да се инкриминира, смята Вилиян Флоров.
“Същото се отнася и за използването на отрови. Наблюденията, които правим от шест-седем години, показват, че щетите от бракониерството за област Велико Търново от замърсяването на водоемите, са неизмерими”, каза той. 
По думите му напоследък се появяват бракониерски набези, в които се използват електрически уреди за улов на риба, като хората не се съобразяват със силата на тока и по-голямата част от рибата просто се избива, вместо да се улови. 
“Хубавото е в това, че любителите риболовци ни оказват огромна помощ. Мога да кажа, че риболовците станаха по-съвестни и по-организирани и започнаха да вярват, че можем да свършим нещо заедно. Започнаха да се обаждат и то с надеждни сигнали - благодарение именно на тях, ние успяваме да хванем в по-тежки моменти бракониерите. Имаме тенденция на промяна на самото отношение на хората към контролните органи, хората вече имат малко по-голямо доверие във възможностите на институциите, въпреки че по-принцип българинът е недоверчив човек, а това на нас ни създава малко по-добър комфорт”, коментира още Вилиян Флоров.
Галина ДИМОВА
Агенция "Фокус"
Избрани сайтове Вилиян