Джевдет Чакъров: Актуално е изграждането

на пречиствателни станции по цялото Черноморие

София. По приоритет 1 на Оперативна програма „Околна среда”– „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадни води”, се наблюдава по-голяма активност от страна на общините. По време на първото събиране на проекти по този приоритет малките общини бяха по-активни. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Актуално пред нас е изграждане на пречиствателни станции по цялото Черноморие. Едва ли има някой, който да не е посещавал Черноморието и да не е видял необходимостта от пречиствателни станции за отпадни води. МОСВ има готовност да съдейства за решаване на проблема с пречиствателните станции в Златни пясъци, Албена и от Шабла до Царево. Ние сме заделили 220 млн. евро за създаване на интегрирани проекти за пречиствателни станции по цялото Черноморие”, каза Джевдет Чакъров. Той допълни, че не е лошо да се направи една среща с черноморските общини, за да се види степента на подготвеност на тези общини.
Запитан как ще коментира жалбата във ВКС срещу плана на Царево, Джевдет Чакъров отговори: „Не съм запознат. Не искам да коментирам правни казуси. Правосъдието ще се произнесе”.
На въпрос дали ще бъдат предложени законови промени, за да се съкратят сроковете за изграждане на завода за отпадъци в София, министърът каза, че това вече е било направено. Според анализа на министерството времевата рамка за издаване на комплексно разрешително и на процедурата по ОВОС е дълга. „В момента се прави анализ кои срокове могат да се съкратят. В следващите две седмици ще имаме готовност да отговорим, след като бъде направено проектно предложение и бъде нает изпълнител за строителството на завод в София. Тогава ще може да се каже колко средства са необходими за него. Не е коректно аз да казвам каква ще бъде финансовата рамка”.
Росица ГЕОРГИЕВА

Агенция "Фокус"
Избрани сайтове станции

  • Eldrive – интегрирана платформа за електромобилност Eldrive предлага оперативен лизинг и наем на електромобили като изгражда удобна инфраструктура от зарядни станции, покриваща гра ...