Телефон 112 ще заработи от 30 септември,

съобщи в Европейския парламент Филиз Хюсменова

Брюксел. От 30 септември тази година в България ще заработи Национална система за спешни повиквания – 112 в изпълнение на Директивата 2002/22/EO на Европейската общност. Системата "112" ще бъде достъпна на територията на цялата страна и ще гарантира бърз и безплатен достъп до тази услуга, заяви в понеделник вечерта в изказването си от трибуната на Европейския парламент в Брюксел евродепутатката от АЛДЕ, ДПС Филиз Хюсменова, съобщиха от пресцентъра на АЛДЕ в ЕП.
Хюсменова увери евродепутатите, че техническото решение на българската система „112” използва най-съвременни технологии и позволява да се локализира повикващия. Българското Министерство на извънредните ситуации е предоставило подробна информация за изграждането и функционирането на системата до всички членове на Европейския парламент.
Евродепутатът Филиз Хюсменова изказа благодарност за отсрочката на наказателната процедура и оценката, дадена на българското правителство от Европейската комисия по изграждането на системата за спешни повиквания. Приемаме я като израз на грижата на Общността за сигурността и здравето на европейските граждани, подчерта Хюсменова.

Агенция "Фокус"
Избрани сайтове Хюсменова