Съюзът за Черноморието е важен за Европа

Отношенията между България и Румъния процъфтяват,

откакто двете страни се присъединиха към Европейския съюз през януари 2007 г., заяви в интервю за “Еурактив” румънският евродепутат от групата на социалистите Виктор Бощинару.
Въпреки тенденцията Брюксел да смята България и Румъния за “тясно свързана двойка”, нивото на контакти и сътрудничество между двете страни преди присъединяването бе доста ограничено, посочва Бощинару. Едва след присъединяването на България и Румъния към ЕС техните отношения и контакти се развиха динамично, поясни румънският евродепутат.
Вече десетки хиляди румънци почиват в България, а много български бизнесмени предпочитат да инвестират в Румъния, каза Бощинару, пояснявайки, че румънските туристи са привлечени от качеството на услугите и ниските цени, докато българските инвеститори имат предимството на много по-голям пазар.
Все повече румънци пазаруват в България, особено в град Русе, а все повече българи от северната част на страната използват летището в Букурещ.
Според Бощинару, най-значимите проекти от сътрудничеството между двете страни са в сферата на трансграничната инфраструктура и околната среда. “Нека да добавя, че проектите между Румъния и България включват и Сърбия. Смятам, че това е много важно от гледна точка на перспективите за присъединяване на Сърбия към ЕС, което ние силно подкрепяме”, добавя евродепутатът.
Бощинару вярва, че проектите от регионалното сътрудничество, включващи страни, които не са членки на ЕС, като например “Съюзът за Черноморието”, иницииран от групата на социалистите (проектът ще бъде официално представен в София на 17 октомври), “стават все по-жизненоважни за Европа”. Съюзът, който ще включва страни като кандидата за членство в ЕС Турция, както и Украйна и Молдова и дори Русия, е важен за енергийната сигурност, отбеляза Бощинару. “Това е сфера, в рамките на която може да бъдат положени мащабни тръбопроводи и в която нуждата от постигане на стабилност и сигурност е голям приоритет, особено в светлината на скорошната грузинска криза”.
Евродепутатът призова за подобряване на отношенията с Москва и разкритикува настоящото либерално румънско правителство, за противопоставянето с Русия и за неуспеха в каузата за предоставяне на европейска перспектива за Молдова.
Също така, румънският политик би искал установяване на безвизов режим в ЕС за молдовци и украинци. Той обоснова тази гледна точка с това, че така двете страни ще се сближат със Съюза и добави, че европейският пазар на труда също ще се облагодетелства от новодошлите.
Бощинару изрази предпазлив оптимизъм относно замразения конфликт в Приднестровието и изрази надежда, че ЕС ще изиграе значителна роля в предотвратяване на нов грузински сценарий.

22 септември 2008 | 11:49 | “Еурактив”, Агенция "Фокус"
Избрани сайтове Бощинару