Мечките в резерват „Четири лапи” в Белица

се подготвят за зимен сън

Белица. Рязката промяна на температурите се отразява „стресово” на мечките в резервата „Четири лапи” в Белица. Това заяви за радио “Фокус”-Пирин главният ветеринар на парка Васил Мадолев. По думите на ветеринаря, ниските температури са „парализирали” четириногите.
Предвид предстоящия зимен сезон, в момента мечоците се хранят по специален начин - веднъж дневно. Менюто им всеки ден включва по един килограм месо. През ден им се дават по килограм ядки.
Що се отнася до подготовката им за зимен сън, то две от мечките вече са започнали да си копаят бърлоги. Мадолев поясни, че очаква почти всички мечки, с изключение на две, да прекарат зимата в сън. За добрия зимен сън на мечоците, несъмнено е допринесъл и балансираният и стриктен режим на хранене през лятото. Ветеринарят прогнозира, че ако температурите продължат да спадат така рязко, зимният сън на мечките тази година ще започне по-рано.
Що се отнася до живота на бозайниците през лятото, то се оказва, че летните горещини тази година не са ги изненадали и притеснили много, тъй като температурите са били поносими и не са отчитани температурни рекорди, каквито са били констатирани преди години.
Една нова мечка, с впечатляващото име Лейди Ем, е пристигнала в резервата „Четири лапи” в Белица за последния месец. За съжаление, мечката е почти сляпа. В момента е настанена при слепия мечок Добрин. Васил Мадолев на парка уточни, че двете мечки живеят заедно без да създават напрежение по между си.

Красимира ДИМИТРОВА
Агенция "Фокус"
Избрани сайтове зимен

Най-актуални страници зимен

  • MSZ-EF25VEB, MSZ-EF25VES, MSZ-EF25VEW, Поръчай с монтаж инвертор MITSUBISHI ELECTRIC модел MSZ-EF25VE + ЦЕНА топ 1799 лева - sofclima.com, Избери своя модел по цвят MSZ-EF25VE София, MSZ-EF25VEB, MITSUBISHI ELECTRIC MSZ-EF25VE/MUZ-EF25VE

  • Съкровищата на Карпатите (от Варна) повече » ...

  • Съкровищата на Карпатите (от София) повече » ...