« назад


Обща информация

   Сухоземните растения са се появили на земята към края на силура, преди повече от 310 милиона години. Като първи обитатели на сушата се сочат псилофитните растения, и по-специално пинията и хорнеята, високи от 20 до 40 сантиметра. Срещали са се главно по блатата.
   Броят на голосеменните растения възлиза на около 800, а на покритосеменните на 500 000 вида.

   Общата дължина на корените на растенията е твърде голяма. Например кореновата система на някои растения достига до 600 километра, а заедно с кореновите власинки- до 10 000 километра.
   Най-високите дървета в света са евкалиптите и мамонтовото дърво /секвоята/. Те достигат на височина до около 120-150 метра. Растат в тропическите и субтропическите гори на Америка, Африка, Анстралия и Индия.
   Най-дебелите дървета в света са мамонтовото дърво и баобабът. Най-големите имат дебелина около 12-14 метра в диаметър. Растат също в тропическите и субтропическите гори.
   За най-малкото дърво в света се смята върбата-джудже. То достига височина 5-10 см. и дебелина 1-2 см. Расте на север в тундрата.
   Най-светлолюбиви дървесни видове са лиственицата, брезата, трепетликата, ясенът, белият бор и др. Най-сенкоиздръжливи- смърчът, елата, букът и др.
   Най-топлолюбиви дървесни видове са кестенът, дъбът, ясенът, черният бор.
   Най-едрите цветове на земята са цветовете на паразитното растение Рафлезия Арнолди. Те са по-големи от един метър в диаметър. Това растение е без стъбло и без листа. Расте в тропическите гори на остров Суматра.
   Най-дребноцветното растение е волфията. Цветът и е по-малък от главичката на карфица. Среща се в застоялите води на южните части.
   Най-дълги са листата на палмата фителефас-достигат до 10 метра. Расте във влажните гори на Гвиана.
   Най-тежка е дървесината на бакаута, или както го наричат още поково дърво /Гуаякум сантум/. Относителното му тегло е 1.23 гр./куб.см.
   Най-лека е дървесината на дървото балза /Охрома лагопус/ - 0.12 гр./куб.см. относително тегло. От дървесината на това дърво изследователят Тур Хейердал е направил и сала си, с който преплувал 8 000 километра по Тихия океан.
   Най-скъпа е дървесината на алжирската туя.
   Най-благоуханно е сандаловото дърво.
   Най-голямо водно растение е Виктория регия. Листата му достигат до 2 метра в диаметър и са толкова здрави, че децата могат да ги използват за лодки.
   Най-голяма корона има дървото Бенгалски фикус. Тя достига до около 500 метра в диаметър и се поддържа от допълнителни въздушни корени-подпори. Среща се в тропическите гори.
   Кактусите са най-топлоустойчивите и сухоустойчиви растения на земята. Тъканите им понасят нагряване 62 градуса С, без да се повредят. Те нямат листа, за да се преборят със сушата, през дъждовните дни натрупват вода в стъблата си. Растат в пустинята на Северна и Централна Америка, Австралия и др.
   В Северозападно Мексико расте дърво-гимнастик. В началото на растежа си то наподобява по форма пъпеш. След това започва да расте бързо и заприличва на огромен морков, обърнат с острото нагоре. По-късно горната му част се обръща надолу, достига земята, заравя се в нея и образува арка.
   Филодендронът се отглежда у нас като стайно растение. В родината си Бразилия то е лиана, която обвива стъблата на огромните тропически дървета. Големите продълговати нарези на листата му са пригодени да използват в максимална степен слънчевата светлина.
   Родината на фикуса, който за нас е също стайно растение, са горите на Индия. Там той е огромно дърво, с гора от въздушни корени, които поддържат могъщите му клони. В стъблото му се съдържа каучук.
   Праотечеството на портокала са земите южно отХималаите. Сега той се отглежда в топлите области на Азия, Африка, Америка и Европа. На височина достига до 6 метра.
   Лимоновото дърво расте главно в Средиземноморието и достига до 3-4 метра височина.
   В Бирма, Южен Китай, Виетнам и субтропика расте чаеното дърво. То е 4-5 метра високо и вечнозелено.
   В Етиопия вирее кафееното дърво, а в тропическите гори на Америка- какаовото дърво.
   Смокинята заема областите с топъл климат-Средиземноморието, Предна Азия, а у нас се среща по Черноморието. В отечеството си достига на височина до 10-12 метра. Плодоноси 2-3 пъти през годината. Едно дърво на около 10-15 години дава годишно по 100 килограма плод с голямо захарно съдържание.
   Родината на хлебното дърво са Филипинските острови, Малайският архипелаг и Океания. Плодовете му са големи колкото човешка глава. Съдържат много масло, захар и др. Само 2-3 дървета могат да изхранят едно семейство в продължение на няколко години.
   В тропическите области на Америка, Африка, Азия, Северна Австралия и Малайския архипелаг расте бананът. Той е едро тревисто растение, с голямо коренище, от което поникват листа, които се напластяват едно над друго и образуват лъжливо стъбло. Достига на височина до около 10 метра и повече, а листата му- дължина до 4 метра и ширина до 1 метър. Местното население ги използва за строителен материал на жилища. Цветовете му са увиснали надолу и са дълги около 1.5 метра. Един грозд банани може да има дължина до 2 метра, около 300 плода и тегло около 50 килограма. Всяко стъбло дава плод само веднъж, след което умира. От коренището избуяват нови издънки, които също дават плодове.
   На Апенинския и Пиринейския полуостров, в Тунис, Алжир и Мароко, Сицилия, Сардиния и Корсика расте вечнозеленият корков дъб, от който се добива корк.
   Дървото Псилотека електрика, което вирее в Индия, съдържа електричество. Ако човек се докосне до него, получава електрически удар. Към полунощ електричеството в него изчезва.
   Северна Америка е родена на "омагьосаното дърво". Нощно време то свети, понеже съдържа фосфор, който извлича от почвата.
   Дървото шапаро /Ропалла Обовата/ расте в Южна Америка. Високо е до 6 метра, а има дебелина до 30 см. Дървесината му съдържа много минерални вещества. Това дърво почти не гори.
   Най-опасното дърво се намира на Малайския архипелаг. Нарича се антиарис. То отделя летливи вещества, които съдържат отровата антиарин. Когато се вдишва, тя спира действието на сърцето. За добив на смола от това дърво в миналото са изпращали осъдените на смърт. По външния си вид прилича на нашата топола.
   Най-древният дървесен вид, запазен и до днес, е дървото гинко билоба. Появяването на земята на разред Гинкови се отнася към горния карбон на палеозойската ера, преди около 220-270 милиона години.
   Най-старото дърво в България е Байкушевата мура. Нейната възраст се изчислява на повече от 1200 години. Намира се в Пирин, близо до хижа Вихрен. Обиколката на дънера и е приблизително 8 метра.
   Най-дебелото дърво по нашите земи е чинарът в село Белащица, Пловдивско. Обиколката на дънера му е 13 метра. Дървото е на 1000 години и е високо 30 метра.
   Най-старата топола расте в Пещера. Тя е на около 500 години. Висока е 26 метра, с обиколка на дънера 11 метра.
   Най-стария дъб ще намерите в Туловската кория-Казанлъшко. Възрастта му се изчислява над 1000 години. Висок е 20 метра и има обиколка на дънера близо 9 метра.


Избрани сайтове Любопитни

Нови интернет страници Любопитни

  • Ekskurzii .Biz - Почивка и Екскурзии Испания

  • Най-актуални страници Любопитни

  • Страната на фламенкото и коридата!!! Испания

  • Богорекс-ТМ ЕООД Телефонни централи Panasonic, телефонни и DECT апарати, LED осветление, климатични системи, системи и контрол за достъп Начало

  • Сподели във facebook

    + Опасни ли са най-опасните зверове + Риби-богатството на подводния свят + Любопитни факти за растенията + Намерена Русалка през 2006 година + Гръмотевицата е... + Обичаи и вярвания - Огън + Как да се предпазим при ужилване + Тайните на живата природа + Съблазняването... или как го правят... делфините + Последен хит в клонирането. + Вярвания и предсказания за раждането + Писаните живеят с хората от 4 000 години. + Ирисът издава болестта + Сито- обичаи и вярвания + Сол- обичаи и вярвания + Неделя - обичаи и вярвания + МЕД-ОБРЕДНИ ВЕЩИ, ХРАНИ И СИМВОЛИ + Най-шантавите закони на света + Левичарите се раждат по-дребни, но печелят повече пари + Спагетите станаха на 500 години и се сдобиха с музей + Бръснарството и козметиката в Древен Рим + Христофор Колумб се е казвал Педро Ското + Символика на дърветата + Вълшебството на всяко начало + Предпазване от лоша орис - обичаи и вярвания + Немият лебед убива лисица + Какво предсказват дните от месеца + МАША И РЪЖЕН - Обичаи и Вярвания + Пожелателни имена + Древните извори на български имена + НАРОДНА МИТОЛОГИЯ + Европа-родината на канибалите + Домашен праг- обичаи и вярвания + Нестинарство... + Вторник... + ГУМНО... + ДАР... + Денят събота... + Мост...- обичаи и вярвания + Сряда-Обичаи и вярвания + Спасовден- обичаи и вярвания + Откриха прародителя на маймуните + Едно от най- странните изобретения за животни + Народни поверия за забогатяване + Петък... + Опалване- обичаи и вярвания + Душа- обичаи и вярвания + Поливки-обичаи и вярвания + Жито и житни култури-обичаи и вярвания + Кръстиха столичните дупки + Заораване- обичаи и вярвания + 10 юли 1913 г. в Долината на смъртта... + Господова черква - обичаи и вярвания + ИЛИНДЕН - обичаи и вярвания + Какво е любов? .... + Пепелница-обичаи и вярвания + Рай... + Костенурка + Най-ценната секунда + Дърветата убиват микробите + Вятър - обичаи и вярвания + Петел + Зима - обичаи и вярвания + Рог - обичаи и вярвания + Дървото - обичаи и вярвания + Хляб - обичаи и вярвания + Традицията повелява + Строеж на нов дом... + Името - обичаи и вярвания + Коледни гадания за 2010 година + Нестандартен Коледен подарък + Домашните любимци лекуват + Вероятно най-малкото кученце в света е дълго 10см. + Софиянец превзел Колчестър, яздейки кон + Ливадите допринасят за глобалното затопляне + Забранява се риболовът през 2010 г. + Ферма за охлюви + Кога кучето е радостно + Червеното месо тормози стомаха + Символика на Цветовете + Червен конец - обичаи и вярвания + Чесън - обичаи и вярвания + За да сте млади и красиви... + Виното... + Най-силното насекомо е бръмбар + Шимпанзетата осъзнават смъртта + Риба и маслини за здраво сърце + Откриха тайната съставка на меда + Роди се бебе прилеп от рядък вид + ПОМОЩ! ПРИЛЕПНО НАШЕСТВИЕ У ДОМА! + Рекорд от 48 г. насам... + Къпината - Обичаи и вярвания + ОГНИЩЕ - Обичаи и вярвания + На почивка с домашния любимец + Нов метод при лечение на щъркели + Родено е коте с 4 УШИ + Откриха нов вид делфини + Медуза и Жаба - най-отровни! + Нечисто място - Обичаи и вярвяния + Най-сладурските животни на всички времена + Познати ли са лешоядите у нас? + Кучетата спасяват от алергии + Интересно за насекомите + Оси и пчели налитат на силни миризми + Котките и кучетата пазят от рак
    All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти