« назад


Обща информация

   Животинския свят се състои от около 1 500 000 вида. В систематиката те се нареждат по типове, класове, разреди, семейства, родове, видове и подвидове. Съществуват и междинни единици. Още през 1707-1708 година шведският ботаник Карл Линей е изградил система за подреждане на видовете с оглед на родствените им особености.
   На земята има много видове животни, които оказват благотворно влияние за развитието на гората-те спомагат за разпространението на семената, разрохкват почвата, обогатяват я с органични вещества, унищожават вредните насекоми по дърветата и др. Например язовецът може да унищожи до 500 личинки на майския бръмбар за едно денонощие; хищниците унищожават много мишки и други гризачи.
   Богато е разнообразието от животни и в нашите гори. Една от най-големите победи на човека през миналите епохи е опитомяването на някои диви животни, за да се използват при нужда.
   Установено е, че в продължение на около 2000 години от лицето на земята са изчезнали 110 вида бозайници. От тях 30 сега се представляват от близки до тях видове, а 80 не са оставили след себе си никакви родственици.
   Изучавайки животинския свят в Африка, учените са дошли до извода, че през последните години животинските видове там са намалели с 10 %, а от 1600 години насам са изчезнали близо 350 видове и подвидове бозайници и птици.
   Твърде странни са положенията, които заемат животните по време на сън. Голяма част от птиците спят изправени с глава, подпряна на едно от крилата. Жирафата спи легнала с изправена глава. Зебрата и ламата се просват изцяло на земята. Хипопотамът потапя тялото си във водата, а очите и ноздрите му стърчат над нея. Моржът спи на сушата, като хърка много силно.
   От животните дъвчат само бозайниците. Те имат подвижни устни и бузи, а също така и различни зъби, които са напълно специализирани. Някои от бозайниците обаче правят изключение. Например китообразните и перконогите са изгубили способността си да дъвчат поради преминаването им към постоянен живот във водата. Техните далечни прадеди обаче дъвчели храната.
   Най-дълго живее крокодилът, слоновата костенурка и щуката-до 200-300 години.
   Най-голямото сухоземно животно е слонът. Там, където са минали слонове и са се хранили, земята прилича на опустошена от тайфун. Един слон консумира дневно от 120-200 литра вода и около 400 килограма растителна маса.
   Между най-едрите хищници се нарежда тигърът. На височина той достига до повече от метър, а на дължина до 4 метра. Най-едрите представители на тигрите достигат тегло до 300 килограма. Мъжките се отличават от женските с по-големия си ръст и с малката грива на врата. Тигърът сменя козината си два пъти през годината-пролет и есен. Тигрите обитават джунглите на Индия, Африка, Северен Иран и Северен Афганистан, корея и други. Най-красив от тигрите е бенгалският тигър. Той живее в Индия.
   Едно от най-редките животни днес е яванският носорог. От него се наброяват само 30-40 екземпляра. Живее в най-западната част на остров Ява.
   Най-големият представител на маймуните е горилата. Тя е вегетарианец. Храни се само с растителна храна. На дължина достига до два метра и на тегло до 350 килограма.
   Най-малката маймуна е маймуната мармозет. Тя е дълга 16 см. и тежи около 500 грама.
   Най-остър слух имат кучетата. Те дочуват шумоленето от 30-40 метра.
   Най-голямата птица в света е щраусът. Африканският щраус достига на височина около 3 метра и тежи около 60 килограма. Бяга със скорост до 60 километра в час.
   От бозайниците най-висока телесна температура има вълкът /40.6 градуса С/. Най-ниска-австралийският таралеж /25 градуса С/.
   Най-силното животно е бръмбарът-рогач. Той тежи 14 грама, а влачи товар 112 пъти по-тежък от него. Ако човек би имал неговата сила, ще вможе да влачи влакова композиция от 8 вагона, натоварени с въглища.
   Колибрите се смятат за едни от най-малките птички на света. Тежат по 5-10 грама. Яйцата им са големи колкото капка вода. Имат блестящо оперение в червено, синьо, сиво, бяло и зелено. Освен напред те могат да летят и назад. Хранят се с насекоми и нектара от цветовете.
   В Гвинея живее пеперуда фенер. Тя има на главата си доста голям израстък, който затруднява полета и, но от време на време блясва като фенер с фосфоресцираща светлина.
   В оризовите полета на Рачисими в Тайланд са били открити охлюви колкото футболна топка. Те унищожавали напълно растителността по пътя си.
   Един от най-големите врагове на вредните насекоми са синигерите. За да нахрани малките си, един синигер унищожава дневно над 10 хиляди насекоми.
   Някои прелетни птици изминават ограмни разстояния. Има полярни птици, които прелитат от крайния север на юг до Африка- около 10 000 километра. Често им се налага да прелитат над океана разстояния от 3 до 5 хиляди километра.
   Най-едри са карпатските диви кози, които достигат на тегло до 62 килограма.
   От четириногите гепардът се смята за най-бърз. Той бяга със скорост 140 километра в час, докато скоростта на лъва е 80 км./час. Този звяр се опитомява сравнително лесно, поради което в древността е бил използван като помощник в лова.
   В индийският щат Асам са открити глиганени джуджета, високи едва 30 сантиметра.
   Мекотелите са едни от най-добрите природоочистителни системи. Една стрида пречиства чрез храносмилателната си система денонощно по 20 до 1000 литра вода от бактерии и химически съединения.
   Установено е, че мозъкът на мравките се състои от 250 нервни клетки, на пчелите от 900, а човешкият мозък от 14 милиарда нервни клетки.
   За една година дъждовните червеи и другите животни в почвата изхвърлят на повърхността на земята от 10 декара 25-30 тона преработена от тях почва. Ако тази почва се разхвърли върху цялата площ, ще се получи слой с дебелина от 5 до 8 сантиметра.
   Червените горски мравки са най-големите санитари в гората. Една колония такива мравки унищожава за един ден около 100 хиляди насекоми и техните яйца.
   Рисунките по шията на жирафа са така неповторими, както отпечатъците от пръстите на човека.
   Камилите издържат дълго без вода поради това, че бъбреците им я консервират и изхвърлят урина, богата на уреа. Освен това отделената пот е твърде малко, затова телесната температура се увеличава до 105 градуса С, за да се намали горещината. Гърбицата на камилата е резерв от храна във форма на тлъстини. Животното може да възстанови 25 процента от загубеното си тегло само за 10 минути чрез поемане на вода.
   Рогата на елените падат в края на зимата и през пролетта започват отново да растат.
   Катеричката прави дълги скокове с помощта на дългата си рунтава опашка, която и служи като балансьор, а отчасти и като парашут, който увеличава повърхността на тялото и.
   Ленивецът прекарва целия си живот по дърветата. Заловен с пръстите си по клонките, той виси надолу с гръб. Храни се с листа , клонки и плодове. На земята слиза много рядко. Женската ражда по едно малко. Обитава горите на Южна Америка.
   За родина на домашната котка се приема Нубия /на територията на днешен Судан/. Преди 4000 години тя е попаднала в Египет, където са я смятали за въплъщение на боговете. В Европа се е появила към средата на VII век.
   Малките птиченца хранят рожбите си най-често. Лястовичката храни малките си по 500 пъти на ден, а американският копривник-до 600 пъти на ден.
   Кръстатият орел унищожава за една година около 6 000 полски гризачи /лалугери, хомояци, полски мишки, водни плъхове/.
   В Южна Америка живее птицата глоцин. Малките и, докато се научат да летят, ходят на четири крака, като за целта използват крилата си, на краищата на които има пръсти с нокти.
   Нилският крокодил достига на дължина до 7 метра.
   Анакондата е огромна водна змия, която достига на дължина от 7 до 9 метра. Опасна е само когато е нападната. Всяка година съблича кожата си, включително и на очите си, на които няма клепачи.
   Питоните в Африка достигат на дължина до 6 метра, а на полуостров Малайка живеят питони, дълги 10 метра.
   В Европа живеят 8 вида отровни змии, а в Африка-75 вида, в Мала Азия, Азия и Малайския архипелаг-165 вида, в Австралия-80 вида и в Америка- 91 вида.
   За една от най-отровните змии се смята кобрата. Смъртоносната доза на отровата и е 15 милиграма. Очилата кобра се среща в Индия, Южен Китай и други страни на Южна Азия. Достига на дължина до 2 метра. В джунглите на Индустан и Индокитай се среща испанската кобра, дълга до 4.5 метра.
   Змиите са почти напълно глухи, тъй като слуховият им орган е напълно закърнял. За сметка на това те имат много тънък усет към вибрациите на мястото, върху което се намират.


Избрани сайтове Любопитни

Нови интернет страници Любопитни

  • Ekskurzii .Biz - Почивка и Екскурзии Италия

  • Най-актуални страници Любопитни

  • Цените за Вашите почивки и екскурзии до Италия Италия

  • Музикален Хакатон в България Очаквайте второто издание на Музикален Хакатон

  • Богорекс-ТМ ЕООД Телефонни централи Panasonic, телефонни и DECT апарати, LED осветление, климатични системи, системи и контрол за достъп Начало

  • Коментари

    All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти