« назад


Обща информация

   От най-древни времена борбото за надмощие се е превърнала в неизменна част от живота. По-силните доминират над по-слабите, които са се примирили с второстепенната си роля. Изглежда, че този природен закон намира приложение навсякъде, особено в животинския свят. Поне така гласят традиционните ни представи.
   Всяка година много повече хора загиват при инциденти с тревопасни, отколкото от контакт с хищници, показва статистиката.

   За разлика от другите представители на семейство котки, снежният леопард например ловко и безшумно се доближава до плячката си, но никога не напада хората. Животното попада сред най-защитените видове в Червената книга. В горите на Монголия, Китай, Тибет, Киргизстан, Таджикистан и др. са останали около 10 000 екземпляра.
  "Безобидният" слон.
   Според някои биолози най-опасното животно е слонът. Той се характеризира с необичайно силно развит интелект и лесно различава човека от другите същества. Нещастни случаи със слонове стават не само в дивата природа, но даже в цирковете и зоологическите градини. Необходимо е леко дижение с хобот или с крак, за да убият крокодил, лъв или човек. При вида на фотоапарат често се заиграват, което провокира уплахата на снимащия ги.
   Ако човек се държи добре с един слон, гигантът не би го нападнал. В Индия и Бангладеш пияни животни затриват от 10 до 100 души годишно.
   В списъка на най-опасните животни попадат и маймуните /шимпанзета, павиани и др./. Прословутият им мерак да вземат от хората чанти, документи или храна им изиграва лоша шега и често бива разбран погрешно. Те не искат да нападат хората. Но ако са провокирани, резултатите са печални. В сиера Леоне един човек умира, а няколко са ранени при спречкване с шимпанзета.
   Наглед милитеи спокойни елени, сърни и лосове много често стават причина за тежки автомобилни катастрофи, когато изскачат на пътното платно. Поради това и те са в категорията "опасни животни".

Милите тревопасни.
   В някои райони на САЩ и Канада най-опасният звяр не е мечката гризли, а посочените по-горе тревопасни. В щата Мичиган годишно има около 67 000 транспортни инцидента по пътищата, причинени от бозайниците. Голяма част от тях водят до фатален изход.
   Наскоро в стомаха на гренландска акула бе открита челюст на мечка. Подобен факт се среща за първи път. В научните среди се разрази обширна дискусия дали мечокът е бил жив, когато акулата го е погълнала, или не. В случая тази акула има пълното право да получи титлата "най-големият хищник на Арктика".
   Всъщност подобна находка не е никак странна. Акулите са вечно гладни и вечно нащрек за апетитна плячка. Те помитат по пътя си всичко наред - и живо, и мъртво. Любопитните истории, свързани с ловния живот на морските хищници, са обект на научни изследвания и на доста книги.

Набедените акули.
   Когато човек чуе думата "акула", си представя австралийски или американски сърфисти, които са обект на хищническия инстинкт на морския обитател. В Берингово море се среща тихоокеанската полярна акула, както и споменатата по-горе гренладска полярна акула, обитаваща също Баренцово и Бяло море. Но те нападат хора само когато са предизвикани от тях.
   Често бракониерите и подводните риболовци обичат да разказват небивалици за нападенията си над "китове убийци". Понякога косатките наобикалят лодките за забавление, а не за да убиват хора. Тази им любов към играта често се използва от треньорите при тяхното обучение в делфинариумите. Там те живеят около 6 години, а сред природата в естествената им среда продължителността на живота им достига близо век. Различни проучвания сочат, че човек има по-големи шансова просто да се удави, отколкото да бъде ухапан от змия или изяден от акула.

Симпатичните медузи.
   В морето освен опасните животни чакат своите жертви медузи, щипалки и октоподи. Преди всичко е необходимо да се спазва основното правило-да не се докосва нищо в морската среда, колкото и красиво и дружелюбно да изглежда.
   Част от медузите са напълно безобидни и във водата могат да бъдат докоснати. Но от съприкосновението си с някои от тях нищо неподозиращ човек може да умре за няколко секунди. Например така наречената морска оса е достатъчна, за да убие 60 души. Тя се среща в Австралия и когато е в близост до брега, нищо неподозиращите хора продължават да се къпят в океана. Смъртната опасност може да се избегне по следният начин: да се облече костюм от специална материя /ликра/, покриващ цялото им тяло.
   Обикновено първото място сред най-опасните животни заемат комарите. Маларията, жълтата треска и други болести, преносими от тях, убиват 2-3 милиона души годишно. На този фон нападенията на акули изглеждат изключително рядко явление.

Невинните паячета.
   Алергиите и ухапванията от паяци понякога са смъртоносни. Хората си мислят, че това е нещо безобидно и незаслужаващо внимание, че с традиционното самолечение ще се възстановят и не търсят помощ от медицинско лице. Но се лъжат.
   В тази категория са и ципокрилите насекоми. Пчелите не жилят заради инстинкта си, а в случай на опасност за кошера им или когато бъдат раздразнени.
   Според някои специалисти най-опасният хищник е крокодилът. В подобно твърдение има солидна доза истина. Хората убиват постоянно хиляди крокодили заради кожата им, която се използва в модната индустрия. Така че не бива да се впечатляваме, че някои от тях искат да закусят с човешка плът. На кратки разстояния крокодилът развива забележителната скорост от 30 км./ час и е трудно плячката му да избяга.
   Когато в няколко района на Африка се опитвали да изтребят крокодилите, популацията на хищните риби се увеличила неимоверно много. Хищните риби пък изяли всички останали, с които се препитавали местните аборигенски племена. Така част от жителите на Черния континент били изправени пред истинска хранителна криза.

МАРТИН ИВАНОВ
в. Телеграф


Избрани сайтове Опасни

 • Видео информация за отпушване на канали, ями, почистване на канализация Видео информация за отпушване на канали, видеодиагностика и почистване на канализация, почистване на септични ями, почистване и ...

 • Отпушване на канали, отпушване ями, отводняване, транспортиране опасни отпадъци Юнал 09 специализирана фирма за отпушване на канали, събирането и транспортиране на опасни отпадъци, почистване септични ями, ин ...

 • „Олимпия“ ЕООД е една от водещите лицензирани транспортни фирми в България. Основана през 1998 г с над 20 години опит компанията ...

 • Най-актуални страници Опасни

 • Започват проверки на животновъдни обекти

 • Врачанско сред първенците по опасни язовири

 • Начало: СОФКЛИМА БГ ФИРМА ЗА КЛИМАТИЗАЦИЯ, фирма за отопление, фирма за вентилация, термопомпи, чилъри, VRV и VRF системи, луксозни ПВЦ канали на склад,ОВК СИСТЕМИ, климатизация, проект вентилация Начало

 • Най-нови обяви

 • Хлебарки - унищожаване, пръскане. Лизенз ХЕИ/РИОКОЗ
  Хлебарки, мишки, плъхове? Ние ги унищожаваме. Услуги по унищожаване на хлебарк

 • Служба по трудова медицина
  СЛУЖБА ПО ТРУДОВА МЕДИЦИНА ”МЕДИК КОНСУЛТ ” ООД -осигурява контрол съгласно З

 • + Опасни ли са най-опасните зверове + Риби-богатството на подводния свят + Любопитни факти за растенията + Намерена Русалка през 2006 година + Гръмотевицата е... + Обичаи и вярвания - Огън + Как да се предпазим при ужилване + Тайните на живата природа + Съблазняването... или как го правят... делфините + Последен хит в клонирането. + Вярвания и предсказания за раждането + Писаните живеят с хората от 4 000 години. + Ирисът издава болестта + Сито- обичаи и вярвания + Сол- обичаи и вярвания + Неделя - обичаи и вярвания + МЕД-ОБРЕДНИ ВЕЩИ, ХРАНИ И СИМВОЛИ + Най-шантавите закони на света + Левичарите се раждат по-дребни, но печелят повече пари + Спагетите станаха на 500 години и се сдобиха с музей + Бръснарството и козметиката в Древен Рим + Христофор Колумб се е казвал Педро Ското + Символика на дърветата + Вълшебството на всяко начало + Предпазване от лоша орис - обичаи и вярвания + Немият лебед убива лисица + Какво предсказват дните от месеца + МАША И РЪЖЕН - Обичаи и Вярвания + Пожелателни имена + Древните извори на български имена + НАРОДНА МИТОЛОГИЯ + Европа-родината на канибалите + Домашен праг- обичаи и вярвания + Нестинарство... + Вторник... + ГУМНО... + ДАР... + Денят събота... + Мост...- обичаи и вярвания + Сряда-Обичаи и вярвания + Спасовден- обичаи и вярвания + Откриха прародителя на маймуните + Едно от най- странните изобретения за животни + Народни поверия за забогатяване + Петък... + Опалване- обичаи и вярвания + Душа- обичаи и вярвания + Поливки-обичаи и вярвания + Жито и житни култури-обичаи и вярвания + Кръстиха столичните дупки + Заораване- обичаи и вярвания + 10 юли 1913 г. в Долината на смъртта... + Господова черква - обичаи и вярвания + ИЛИНДЕН - обичаи и вярвания + Какво е любов? .... + Пепелница-обичаи и вярвания + Рай... + Костенурка + Най-ценната секунда + Дърветата убиват микробите + Вятър - обичаи и вярвания + Петел + Зима - обичаи и вярвания + Рог - обичаи и вярвания + Дървото - обичаи и вярвания + Хляб - обичаи и вярвания + Традицията повелява + Строеж на нов дом... + Името - обичаи и вярвания + Коледни гадания за 2010 година + Нестандартен Коледен подарък + Домашните любимци лекуват + Вероятно най-малкото кученце в света е дълго 10см. + Софиянец превзел Колчестър, яздейки кон + Ливадите допринасят за глобалното затопляне + Забранява се риболовът през 2010 г. + Ферма за охлюви + Кога кучето е радостно + Червеното месо тормози стомаха + Символика на Цветовете + Червен конец - обичаи и вярвания + Чесън - обичаи и вярвания + За да сте млади и красиви... + Виното... + Най-силното насекомо е бръмбар + Шимпанзетата осъзнават смъртта + Риба и маслини за здраво сърце + Откриха тайната съставка на меда + Роди се бебе прилеп от рядък вид + ПОМОЩ! ПРИЛЕПНО НАШЕСТВИЕ У ДОМА! + Рекорд от 48 г. насам... + Къпината - Обичаи и вярвания + ОГНИЩЕ - Обичаи и вярвания + На почивка с домашния любимец + Нов метод при лечение на щъркели + Родено е коте с 4 УШИ + Откриха нов вид делфини + Медуза и Жаба - най-отровни! + Нечисто място - Обичаи и вярвяния + Най-сладурските животни на всички времена + Познати ли са лешоядите у нас? + Кучетата спасяват от алергии + Интересно за насекомите + Оси и пчели налитат на силни миризми + Котките и кучетата пазят от рак
  All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти