Опасни ли са най-опасните зверове

Обща информация

   От най-древни времена борбото за надмощие се е превърнала в неизменна част от живота. По-силните доминират над по-слабите, които са се примирили с второстепенната си роля. Изглежда, че този природен закон намира приложение навсякъде, особено в животинския свят. Поне така гласят традиционните ни представи.
   Всяка година много повече хора загиват при инциденти с тревопасни, отколкото от контакт с хищници, показва статистиката.

   За разлика от другите представители на семейство котки, снежният леопард например ловко и безшумно се доближава до плячката си, но никога не напада хората. Животното попада сред най-защитените видове в Червената книга. В горите на Монголия, Китай, Тибет, Киргизстан, Таджикистан и др. са останали около 10 000 екземпляра.
  "Безобидният" слон.
   Според някои биолози най-опасното животно е слонът. Той се характеризира с необичайно силно развит интелект и лесно различава човека от другите същества. Нещастни случаи със слонове стават не само в дивата природа, но даже в цирковете и зоологическите градини. Необходимо е леко дижение с хобот или с крак, за да убият крокодил, лъв или човек. При вида на фотоапарат често се заиграват, което провокира уплахата на снимащия ги.
   Ако човек се държи добре с един слон, гигантът не би го нападнал. В Индия и Бангладеш пияни животни затриват от 10 до 100 души годишно.
   В списъка на най-опасните животни попадат и маймуните /шимпанзета, павиани и др./. Прословутият им мерак да вземат от хората чанти, документи или храна им изиграва лоша шега и често бива разбран погрешно. Те не искат да нападат хората. Но ако са провокирани, резултатите са печални. В сиера Леоне един човек умира, а няколко са ранени при спречкване с шимпанзета.
   Наглед милитеи спокойни елени, сърни и лосове много често стават причина за тежки автомобилни катастрофи, когато изскачат на пътното платно. Поради това и те са в категорията "опасни животни".

Милите тревопасни.
   В някои райони на САЩ и Канада най-опасният звяр не е мечката гризли, а посочените по-горе тревопасни. В щата Мичиган годишно има около 67 000 транспортни инцидента по пътищата, причинени от бозайниците. Голяма част от тях водят до фатален изход.
   Наскоро в стомаха на гренландска акула бе открита челюст на мечка. Подобен факт се среща за първи път. В научните среди се разрази обширна дискусия дали мечокът е бил жив, когато акулата го е погълнала, или не. В случая тази акула има пълното право да получи титлата "най-големият хищник на Арктика".
   Всъщност подобна находка не е никак странна. Акулите са вечно гладни и вечно нащрек за апетитна плячка. Те помитат по пътя си всичко наред - и живо, и мъртво. Любопитните истории, свързани с ловния живот на морските хищници, са обект на научни изследвания и на доста книги.

Набедените акули.
   Когато човек чуе думата "акула", си представя австралийски или американски сърфисти, които са обект на хищническия инстинкт на морския обитател. В Берингово море се среща тихоокеанската полярна акула, както и споменатата по-горе гренладска полярна акула, обитаваща също Баренцово и Бяло море. Но те нападат хора само когато са предизвикани от тях.
   Често бракониерите и подводните риболовци обичат да разказват небивалици за нападенията си над "китове убийци". Понякога косатките наобикалят лодките за забавление, а не за да убиват хора. Тази им любов към играта често се използва от треньорите при тяхното обучение в делфинариумите. Там те живеят около 6 години, а сред природата в естествената им среда продължителността на живота им достига близо век. Различни проучвания сочат, че човек има по-големи шансова просто да се удави, отколкото да бъде ухапан от змия или изяден от акула.

Симпатичните медузи.
   В морето освен опасните животни чакат своите жертви медузи, щипалки и октоподи. Преди всичко е необходимо да се спазва основното правило-да не се докосва нищо в морската среда, колкото и красиво и дружелюбно да изглежда.
   Част от медузите са напълно безобидни и във водата могат да бъдат докоснати. Но от съприкосновението си с някои от тях нищо неподозиращ човек може да умре за няколко секунди. Например така наречената морска оса е достатъчна, за да убие 60 души. Тя се среща в Австралия и когато е в близост до брега, нищо неподозиращите хора продължават да се къпят в океана. Смъртната опасност може да се избегне по следният начин: да се облече костюм от специална материя /ликра/, покриващ цялото им тяло.
   Обикновено първото място сред най-опасните животни заемат комарите. Маларията, жълтата треска и други болести, преносими от тях, убиват 2-3 милиона души годишно. На този фон нападенията на акули изглеждат изключително рядко явление.

Невинните паячета.
   Алергиите и ухапванията от паяци понякога са смъртоносни. Хората си мислят, че това е нещо безобидно и незаслужаващо внимание, че с традиционното самолечение ще се възстановят и не търсят помощ от медицинско лице. Но се лъжат.
   В тази категория са и ципокрилите насекоми. Пчелите не жилят заради инстинкта си, а в случай на опасност за кошера им или когато бъдат раздразнени.
   Според някои специалисти най-опасният хищник е крокодилът. В подобно твърдение има солидна доза истина. Хората убиват постоянно хиляди крокодили заради кожата им, която се използва в модната индустрия. Така че не бива да се впечатляваме, че някои от тях искат да закусят с човешка плът. На кратки разстояния крокодилът развива забележителната скорост от 30 км./ час и е трудно плячката му да избяга.
   Когато в няколко района на Африка се опитвали да изтребят крокодилите, популацията на хищните риби се увеличила неимоверно много. Хищните риби пък изяли всички останали, с които се препитавали местните аборигенски племена. Така част от жителите на Черния континент били изправени пред истинска хранителна криза.

МАРТИН ИВАНОВ
в. Телеграф
Избрани сайтове човек