Обща информация

   Национални паркове и Резервати.

   Необходимостта от запазване на естествената природна среда, с цел съхранение на фауната, се е наложила бавно. Дълго време са съществували само ловни резервати за аристократите.
   Днес практически всички страни в света имат свои защитени територии. Трябва да се прави разлика между националните паркове и естествените резервати, независимо, че съществуват много близки неща между тях. Националният парк е защитена зона, обикновено с голяма площ, избрана като такава, заради своите зоологически, биологически, геоложки и др. забележителности. Националните паркове имат едновременно научно, естетическо и туристическо значение. Широката публика се допуска там, само при определени условия. Естествените резервати са разположени върху по- малки площи и са изградени с цел да защитават една или повече среди, особено "чувствителни" към човешкото вмешателство. Може да става въпрос за остров, блато, гора, езеро и други. Там не се допускат посетители, освен на организирани визити. Малката площ на резервата позволява да се наблюдава по- добре фауната в него. Естествените резервати са дело на държавата или на различни органи, асоциации и др. за защита на природата. При тях може да има различни форми на договаряне- под формата на отдаване под наем или под аренда, и други.

   Паркове и резервати в Европа.

   Всяка европейска държава се гордее с факта, че е спасила местности, предизвикващи голям интерес с фауната си. В Белгия резерватът Звин близо до Кнокеле Зют, подслонява морски и блатни птици. Платото Фагнес е любопитна област, обявена за естествен резерват. В Ардените, националният парк Лесе е също толкова известен.
   Националният парк Енджадин в Швейцария подслонява елени, диви кози, див планински козел с големи рога, алпийски съсели и др. Около езерата съществуват много резервати, като Ла Бизе /близо до Женева/, Гранжет /близо до Монтрьо/ и le Fanel на север от езерото Нюшател, опазващи водните птици.
   Рай за птиците, Холандия се гордее със своите колонии от езерни плоскочовки в Наарден и на остров Таксел. Споменаваме също за богатата фауна в националния парк Haute- Велюв.
   Резерватът Слимбридж във Великобритания защитава дивите гъски и лебеди по устието на Северн.

   Националният парк Байерн в Германия приютява вече и рисове. Островът Хелголанд е известен със значителните си изследвания върху птиците. Резерватите Ханстед и Вежлерн в Дания, също са богати на птици. Също така многобройни и обширни са защитените сектори в Норвегия, Швеция и Финландия. Националният парк Сарек в Северна Швеция подслонява вълци, мечки, глутони /лакомец/ и лосове.
   Един от много известните национални паркове е Гранд парадайс в Италия, Алпите. Той е допринесъл за спасяването на вид див планински козел с големи рога и е съседен на националния парк Ванозе.
   Животните от Guadalquivir в Андалусия, Испания са малко сходни с тези в Камарг. Тук може да се намерят фламинга и бикове, а с много късмет и испански рис.

   Много достойни за внимание защитени зони има в Централна и Източна Европа. Резерватите на езерото Неусид /Австрия/, езерото Балатон /Унгария/, Сребърна /България/ и в делтата на Дунав /румъния/ се обитават от бели рибари, ибиси, а също така и от последните по тези места пеликани. И накрая, националният парк Биаловинеза в Полша. Истинската девствена гора, е храмът на европейските бизони- 250 на брой. В тази гора, където дърветата умират само от старост бродят също и вълци и рисове.

   Паркове и резервати в:

   Северна Америка.
  
Люлка на първите национални паркове, Северна Америка е много облагодетелствана в това отношение. В Гренландия се намира най- обширният национален парк на планетата. Наистина, това е доста символично за една страна със слаба растителност.
   Трябва да се отбележат и националните паркове Яспер и Банф в Канада, провинция Алберта, обитавани от мечки, муфлони /диви овни/ и диви кози. На юг от езерото Гранд Слейв Лейк намиращо се в Севената Територия, е парка Ууд Бъфало, дължащ името си на голямо стадо бизони, живеещо там. Там е и последното място за репродукция на редкия бял американски жерав.
   Националният парк Йелоустоун в САЩ /първият американски национален парк, създаден е от президента Грант, за неговата експлоатация са отговаряли петима емисари, през 1988 г. паркът е бил отчасти опустошен от пожар/, е известен със своите гейзери. Освен това, той защитава големите северно американски елени, лосове, бизони, черни мечки и гризли. Известни са и много други национални паркове в САЩ- Гранд Каньон, Кингс Каньон, Йосемити в Калифорния и др. Търсещите лакомства черни мечки, са една от атракциите им. Паркът Евърглейдс във Флорида, заслужава специално внимание, защото на територията му се съхраняват гъсти тропически мангрлови и кипарисови гори. Във фауната му са включени пумата, ламантина /морска крава/, алигаторът, белият рибар и плоскочовката. Много резервати в САЩ защитават редки видове, като белият жерав и лебеда тръбач. Националният парк Монт Маккинли в Аляска е с разнообразна фауна, за разлика от резервата на остров Кодиак, приютяващ гигантски мечки, носещи същото име.

   Латинска Америка.

   Един интересен резерват на тропическа гора е разположен на малкия остров е разположен на малкия остров Воро Колорадо, в средата на Панамския канал /Централна Америка/. Населяват го броненосци, мравояди, оцелоти и пекари. В Куба има няколко интересни резервата, предимно за птици. В Южна Америка все още няма много паркове и резервати. В националния парк Росауа, перуанска Амазония, живеят анаконди и сладководни делфини. Резерватът Суринам на устието на река Котенам се обитава от колония прекрасни червени ибиси.
   Еквадор може да се гордее с една от най- известните местности в света- островите Галапагос /снанали известни, благодарение на Чарлз Дарвин- те са една естествена и неповторима лаборатория за изучаване на еволюцията/. Този архипелаг е населен още от времето на динозаврите с гигантската костенурка и морската игуана. Тук живеят също и фламингото и най- северните пингвини на света.

   Африка.

   Тропична Африка е богата с национални паркове, привличащи много туристи. В Сенегал, националният парк Ниоколо- Коба приютява последните африкански слонове, а така също хипопотами и големи африкански антилопи /Derby/ със спирални рога.
   Паркът Джоуди е мястото за зимуване на 3 милиона водни птици. Паркът Сайн- Салоум се населява от един вид делфини. Националният парк Банк д’Аркуин в Мавритания защитава невероятно количество морски и крайбрежни птици.
   Многобройните паркове и резервати в Брега на слоновата кост защитават хипопотама- джудже, бивола, маймуни и др. Най- известният е националният парк Боуна. Граничещ с Нигер, Бенин и Буркина, националният парк подслонява лъвове, разнообразни антилопи, хипопотами. Известният парк Уаза в Камерун е населен от 20 000 африкански антилопи с рога във формата на лира. Габон и Конго също притежават резервати, опазващи горската фауна. Много от националните паркове в Заир са със световна известност.
   Такъв е паркът Вирунга /Virunga/, разположен върху вулканичен хребет. Той се обитава от окапито и планинската горила. По протежението на големите водни басейни е пълно с хипопотами, корморани, марабута и дългокраки щъркели. Парковете Упемба и Гарамба са също забележителни. За разлика от саваната, извършването на наблюдения в африканската гора е много трудно. Ето защо, националните паркове, съхраняващи такава среда, привличат толкова туристи, било то в Кения, Танзания или Южна Африка. Невъзможно е да се изброят всички. Слонове, жирафи, зебри, гнута, носорози, различни антилопи, щрауси и разбира се големите хищници- лъв, гепард, хиена, пантера /среща се рядко/, са атракциите на парковете Тзаво в Кения или парка Крюгер /Kruger/ в Южна Африка. На брега на езеро Накуру в Кения има 2 милиона фламинго. В Южна Африка е създаден резерват за рядката планинска зебра. В Мадагаскар са създадени резервати за защита на лемурите. Резерватът на малкия остров Насу- Монгабе е дом на редкия вид лемури ай- ай /ауе- ауе/.

   Близкия Изток и Азия.

   В Близкия Изток има малко резервати и паркове. Националният парк Казиранга в щата Асам, Индия е допринесъл за ефективната защита на еднорогия индийски носорог. В гората Гир, в западната част на страната, живеят последните азиатски лъвове, някога широко разпространени в цялата Западна Азия. Други паркове и резервати защитават тигъра, чиито брой, противно на всички очаквания, е започнал да се увеличава отново.
   Шри Ланка /Цейлон/ е страна, често сочена за пример по броя и обширността на своите защитени зони, някои от които са много благоприятни за наблюдаване на пантерата. Тигърът и индийският носорог населяват и резерватите в Непал. В джунглите от манглово дърво /Бангладеш/ е обособен националният парк Сундарбанс, за защита на популация от тигри, странно приспособили се към земноводен живот.
   Би трябвало да споменем и един престижен резерват в Индонезия, намиращ се в западната част на остров Ява, едно от последните убежища за еднорогия носорог на острова. В Китай са създадени много важни защитени зони, както за птиците, така и за снежната пантера, като специално внимание е отделено на гигантската панда. Има много паркове и резервати в Япония, предимно в Хокайдо. Някои защитават геоложки образувания, други предпазват редките видове животни, като японския ибис.
   От Балтийско море до Тихия океан, Русия е създала мрежа от защитени зони. Защитава се дивото магаре от Централна Азия, самурът в Сибир, бялата мечка в Арктика и фламингото на брега на Каспийско море.

   Океания

   В Австралия са защитени предимно торбести животни, като коалата, птицечовката и ехидната. От птиците- птицата лира. По същия начин в Нова Зеландия е защитен един вид голяма водна кокошка.
   Трябва да се отбележи също, че в някои архипелази в Океания има паркове за защита на морската фауна. Такива са островите Фиджи и Хавай.
Избрани сайтове