Рекорди за скорост

   Движейки се във водата, на земята или във въздуха, животните имат своите шампиони по скорост. Ако въздухът и водата са благоприятни за бързи придвижвания, то земната повърхност създава определени проблеми. Най- бързите бозайници са обитатели на полетата, степите или на пустините, но не и на горите. Обикновено бързи са хищниците. Бързината им позволява да ловят лесно плячката си. Бързината е важна и за жертвите, защото им дава шанс да избягат от хищника.

    
   Земя.
  Обитателите на африканската савана- гепардът, газелите и антилопите, са прекрасна илюстрация на посоченото по- горе. Първият с лекота достига скорост от 90 км./ час, а на по- малки разстояния достига и до 110 км./ час. Ноктите му не се свиват навътре /уникален случай за животно от сем. Котки/, като по този начин му помагат добре да се закрепва към земята. От своя страна някои антилопи, като малката южноафриканска антилопа, развиват скорост от 95 км./ час. Във френските области, дивият заек достига до 70 км./ час. Произлизащ от дивия кон- степно животно- конят за надбягване достига до 69 км./ час. Родена за да бяга, хрътката също се класира на добра позиция. През 1930 г. една известна хрътка за надбягвания с име Pigalle Wonder, пробягала на кинодрума в White Sity, Великобритания, 480 метра за 28 секунди и 44 стотни от секундата, т.е. със скорост почти 61 км./ час.
   Скоростта не е всичко. Вълкът бяга едва с 45 км./ час, но издръжливостта му е забележителна. Имайки предвид теглото на слона, то скоростта от 40 км./ час, която той развива, не е по- малко впечатляваща.
   През 1950 г. е било обявено откриването на азиатска муха, летяща по- бързо от звука! Сериозни автори разпространили новината за откритието. Достатъчно е да помислим трезво, за да разберем, че това е невъзможно. При такава скорост тялото на мухата би се разпръснало на части.

   Въздух.
   При птиците трябва да се прави разлика между скоростта на полет по права линия и при пикиращ полет. Дългокрилите лястовици със сигурност са най- бързите при полет по права линия. Всички сме ги виждали през летните вечери да се стрелкат над главите ни в главозамайващи преследвания със скорост от 200 км./ час. сякаш ще се размажат в насрещната стена и в последния момент я избягват. Трябва да се отбележи, че имат много добро зрение. Само една хищна птица- дребният сокол, е в състояние да улови черна лястовица.
   Пикиращият полет, с който соколът- поклонник се хвърля към жертвата си, се оценява на 360 км./ час. По време на пикиране той издава звук, напомнящ звука на самолет в движение. Въпреки, че е значително по- тежък, кралският орел пикира само със 300 км./ час.
   Дивите птици лесно достигат до скорост от 120 км./ час при полет по права линия. Позната по френското крайбрежие блатна птица- стридената сврака, достига малко по- ниски скорости. При насекомите, най- бързи са водните кончета със 75 км./ час.

   Море.
   Морската лястовица е роднина на рибата- меч. И тя като нея носи на носа си острие. Тя е начело със скорост близо 110 км./ час. Рибата- меч достига 90 км./ час, следвана от синята акула и рибата тон, които имат много добра хидродинамична форма и достигат скорости от 70 км./ час. От морските бозайници, спринтът на делфините е около 64 км./ час, но обикновено развиват скорости от 30 до 40 км./ час. Хидродинамичната форма на тялото на делфините им позволява да се движат много бързо. За това спомага и структурата на кожата им, която позволява при движение във водата, особено с висока скорост, около тялото да не се образуват вихри, играещи ролята на съпротивление и намаляващи бързината на движение.
   По принцип животните никога не поддържат рекордни скорости при бягане. Издръжливостта им е също много различна. При птиците, например, най- бързите не са задължително най- големите мигратори и обратно.Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Съкровищата на Карпатите (от Варна) повече » ...

  • Съкровищата на Карпатите (от София) повече » ...

  • Нова актуална цена FTXZ25N/RXZ25N Ururu Sarara. FTXZ25N BLUEVOLUTiON WI-FI. Вземи на изплащане FTXZ25N/RXZ25N 2017г.. Контролирай влажността, FTXZ25N въпроси и отговори - sofclima.com, Стрелбище, DAIKIN FTXZ25N/RXZ25N URURU SARARA - 4759 лв