Рекорди за размери и тегло

   Кое е най- голямото животно на нашата планета? Тази титла несъмнено принадлежи на синия кит. С дължина достигаща до 33 метра и тегло от 93 до 120 тона /женската е по- голяма от мъжкия/ той е безспорният победител сред гигантите на Земята.

   Безгръбначни.
   От сегашните животни, претенденти за титлата гигант на планетата, сигурно малко са ни познати. Медузата от Северните морета- Cyanea capillata- има пипала дълги около 40 метра. Един морски червей от класа Немертини /Nemertini/, обитаващ крайбрежията на Ла Манша е с дължина 10 метра. Понякога той се разтяга и достига до 40 метра дължина. Не е по дебел от връзка за обувка и живее свит на кълбо под крайбрежните камъни. Огромните октоподи от Бахамите, би трябвало да имат пипала от 25 до 30 метра, или около 60 метра разтег между двете пипала, по данните с които разполагат зоолозите. Към безгръбначните може да си добавят и паразитните червеи. Тенията /Botricephale/, е дълга 10 метра. Един прешленест морски червей от вида Eunice достига 8 метра дължина. Кривият дългоног морски рак от Япония сякаш е кацнал върху огромните си крака с разтег между тях от 4 до 5 метра. В същото време тялото му не надвишава 30 см. широчина. Тялото на гигантския крив морски рак от Тасмания е с размери 40 см., но тежи 13 кг. От мидите трябва да се спомене мидата Tridacna gigas, живееща в топлите морета. Това е най- голямата известна мида в света и тежи 200 кг. Черупките на тези миди са били използвани в черквите като съдове за съхраняване на светена вода.

   Риби.
   Всъщност, повечето от най- големите по размери видове са морски животни. Това е съвсем нормално, като се има предвид, че еквивалентното тегло във вода е по- малко от това във въздуха, както и необхватността на океаните.
   Рибите потвърждават това правило. Шампионът сред тях е акулата- кит. Тази миролюбива, хранеща се с планктон риба от тропическите морета има широка глава и гръб с бели петна. Тя достига 16- 20 метра дължина и тегло от 43 тона. Акулата- поклонник е на второ място с дължина от 8 до 12 метра. При сладководните видове първенството се дели от есетрите с размери до 4 метра и различните видове сомове, достигащи до същите размери.

   Влечуги.
   Най- големият крокодил е морският, живеещ по бреговете на Азия и Австралия. Това животно излиза в открито море, достига до 10 метра дължина. Сред змиите, южноамериканската анаконда и най- големите азиатски и африкански питони достигат на дължина до 10 метра. В някои съобщения се говори и за много по- големи екземпляри. Унищожаването на змии и крокодили заради кожата им, възпрепятства достигането на максималните по природа размери, откъдето следва и редкостта на големите екземпляри.
   При гущерите, за най- дълъг се счита варанът или драконът на Комодо, локализиран на малките островчета в Индонезия. Това забележително животно с масивен вид е най- тежкото сред гущерите /160 кг./, но по дължина е по- малък от новогвинейския полосан варан. /V. Salvador/ познат още като кабарагойа. Последният, благодарение на огромната си опашка, може да е по- дълъг от 4 м., докато варанът от Комодо достига най- много до 3 метра. Най- голямата сред костенурките е костенурката- лютня, с черупка достигаща размера от 1.90 метра. Черупката на галапагоската костенурка, често смятана за най- голямата, не надвишава 1.20 метра.

   Земноводни.
   Сред земноводните безспорни лидери са китайският и японският саламандри, с дължина до 1.50 метра.

   Птици.
   Най- голямата птица сега е камилската /щраусът/, достигаща до 2.50 метра височина.

   Бозайници.
   При бозайниците се отчита височината им до нивото на врата. Африканският слон е с размери от 3.50 дори до 4 метра. и е считан за най- големият земен бозайник. Средно тежи около 7 тона, но понякога достига 10 или 11 тона. Азиатският слон е с височина 2.5 метра. След него следват носорозите- по- точно белият африкански носорог- с 1.70 м. височина и тегло от 2 тона.
   Ако се отчита само височината, то очевидно е, че жирафът ще оглави класацията с 5.50 метра. Двугърбата и едногърбата камили също биха заели добри позиции.

   Други.
   Разбира се, че гиганти съществуват във всяка зоологическа група. Има екзотични дъждовни червеи с размери до 3 метра. Вече стана на въпрос за най- големите насекоми. Що се отнася до най- големите паяци, първи е известният паяк- птицеяд /Mygale/ от Южна Америка. Той е с размери от 9 до 27 см. разтег между два крака. Един южноамерикански скорпион дължи научното си име император /Pandinus imperator/ на размерите си от 18 см. Той е черен на цвят и не е много опасен.

 
Избрани сайтове метра