Наскоро открити видове

   Все още има непознати на науката животински видове, населяващи като правило недостъпните райони, каквито са моретата и океаните, Тропична Африка и джунглите на Амазонка. Но такива има и в по- достъпните места. Явно е, че става въпрос за животни с малки размери. Насекоми, червеи и непознати ракообразни се описват всеки ден. Рядко, но се случва и с видове с по- големи размери, които са били познати на местното население, но не са описани научно.

   Бозайници.

   Наскоро е открит един голям представител на семейство котки. Това е онзата /onza/, обитаваща западната планинска верига Мадре в Мексико. Няколко черепа, два екземпляра, както и индивид, убит от ловец на 1 януари 1989 година, са били изследвани от зоолозите. Онзата прилича на пумата, но има много по- стройни лапи, много сходни с тези на гепарда. Изглежда, че ловува като преследва дивеча, докато пумата дебне своите жертви от засада.
   В Северен Йемен през 1985 година е описана една непозната газела- газелата билкис, а по- късно през 1987 година в Мадагаскар- златистият хапалемур. В моретата все още, макар и рядко, се откриват китообразни. Такава е антарктическата орка, открита през 1983 година. При нея белият цвят е заменен с кафяв, за разлика от обикновените китове. Всяка година се описват нови насекоми и гризачи.

   Птици.

   В алжирската планина Джебел Бабар, намираща се в областта Малка Кабилия, е станало учудващото откритие на кабилското зидарче. Зидарчетата са малки скачащи птички от рода на врабчетата. В Европа изобилства горското зидарче /sitta europea/. Учените не са могли да повярват, че една непозната птица, дори с такива малки размери, е прекосявала Средиземноморието, без да е фиксирано.
   Решаваща роля за това откритие са изиграли френските орнитолози. И отново французи са открили през 1983 година, на остров Амстердам в Индонезийския океан, непознат албатрос с разтег на крилата 3 метра.
   В Перу през 1977 година е открита жива голяма птица от кокошоподобните, с размери на пуяк- белокрилата пенелопа /penelopa purpurascens/. Тя е била считана за изчезнала от края на миналия век. Такива преоткривания са особено чести при птиците.

   Влечуги.

   По време на войната в Персийския залив, в Иран се е случило странно събитие. Един иракски артилерийски снаряд паднал близо до дупка в земята. От нея изскочил голям гущер, който привлякъл вниманието на ирански военен. Това бил непознат вид гекон с дължина 40 сантиметра. Като любопитно съвпадение- същата година е бил открит друг гекон, още по- голям- в Историческия музей на Марсилия. Това е доста чест случай в летописите на зоологията. Екземплярът с размери 62 сантиметра е бил внесен или от Нова Каледония, или от Нова Зеландия от френския изследовател Дюмон д’Орвил. Хиляди посетители са минавали покрай витрината, в която е бил изложен и никой не си е давал сметка, че е неизвестен. Не е ясно, дали този гущер- най- големият гекон в света, е изчезнал преждевременно или все още го има някъде.

   Риби.

   Голяма акула с 4.50 метра дължина е била уловена през 1976 година в открито море край Хавайските острови. Оказало се, че това е съвсем необичаен вид. Тя имала широка уста, откъдето идва и името и- голямоуста акула. Кожата и е покрита със светещ слой и без съмнение служи за да привлича жертвите. Втори екземпляр е бил уловен във водите край Лос Анжелес през 1984 година.

   Различни животни.

   Откритията са още по- чести в морския свят на безгръбначните и то сред тези, обитаващи големите дълбочини. През 1975 година в един американски музей е открита интересна стрида, уловена през 1908 година край Филипините. Всъщност тя се оказала много примитивен вид ракообразно.
   Gymnocrinus е името на много интересно бодлокожо от класа на морските лилии. Те са били считани за изчезнали от първичната ера. През 1986 година е било открито живо на ширините на Нова Каледония. Реликтовият паяк от Ботсвана, дъждовният червей, дълъг 2 метра от Кордилерите, един прилеп от Нова Гвинея, малка кукумявка от Перу, саригата- опусум от Колумбия, маймуна бабун от Габон. Всичко това показва богатата жътва в последните десетилетия по отношение откриването на все нови и нови видове от различни групи.
   Що се отнася до насекомите, е невъзможно да се даде каквато и да било оценка. Може би върху лампите на Вашата тераса се събират всяка нощ непознати видове пеперуди.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet

  • Курсове по компютърно чертане с AutoCAD - 2D и 3D AutoCAD 2D и 3D

  • Над 300 участници на първи патриотичен фестивал в Паволче