« назад


   Обитателката на пустините.

   Тази змия живее в северноамериканските пустини. Придвижва се с необичайни странични извивания на тялото.

   Ивичестата змия ловува в ранните часове на нощта. Храни се с гризачи като плъхове и мишки. През деня се крие в миши дупки или под храсти, полузаровена в пясъка. Трудно се забелязва.

   Опашката на ивичестата змия, както и на всички гърмящи змии, завършва с подобно на звънче образувание от вроговени люспи, вмъкнати една в друга. Това са люспи, останали при смяната на кожата /през определени периоди змиите събличат отеснялата си кожа/. Когато е уплашена или раздразнена, навива се на кълбо, издига нагоре опашката си и енергично дапочва да бие звънеца. Звукът, който се чува е подобен на свистенето на струйка пара. Така змията предупреждава неприятеля, че ухапването и е отровно. При някои по- едри видове гърмящи змии "звънят" се чува добре на 20- 30 метра.

   Гърмящите змии /кроталите/ обитават пустините на Северна Америка и Азия. Всички те имат на главата си своеобразен термолокатор- две ямички, чувствителни към топлината, отделяна от дребните животни, с които се хранят.


Избрани сайтове Ивичеста

All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти