Молох

молох

   Бодливият гущер.

   Гущерът Молох прилича на ходещ бодлив храст- тялото му е покрито с остри израстъци.

   Храненето за него е дълга и трудоемка работа, тъй като той се храни с мравки, които захваща с езика си една по една. За една минута изяжда от 30 до 45 мравки, а за да се нахрани са му необходими от 1 000 до 5 000 мравки. За негово щастие, с едно хранене той може да преживее доста дълго време.

   След брачния период женската изкопава 60- сантиметров тунел на брега на река или в могилка и снася яйцата си в единия му край. Затваря тунела и изравнява почвата наоколо, така че евентуалният неприятел да не може дори да предположи, че това е гнездо. След време малките сами го отварят и започват да се грижат за себе си.

   Молохът не е отровен и не хапе, но посреща всеки нападател с множеството си остри бодли. Той изглежда опасен, но всъщност е съвсем безобиден. Живее в пустините и други сухи части на Австралия.

   Яйцето на гущера Молох е около 2.5 сантиметра дълго и 1 сантиметър широко. Това съвсем не е малко за гущер, който е дълъг само 15 сантиметра. Другите имена, с които е известно това животно, са "планински дявол" и "бодлив гущер".
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Компютърни курсове по Adobe Photoshop Adobe Photoshop

  • Курсове по 3D Studio Max Design - моделиране и визуализация 3D Studio Max Design

  • Курсове по компютърно чертане с AutoCAD - 2D и 3D AutoCAD 2D и 3D