Гущер Гила

Гила

   Отровното чудовище.

   В миналото хората вярвали, че гущерът Гила не може да бъде убит и че притежава магическа сила. Това не е вярно, но той е забележителен по други причини.

   От всички 3 000 вида различни гущери, само два вида са отровни. Гила вкарва отровата през зъбите си. Той има много здрава захапка и веднъж захапал, стиска жертвата си като в менгеме. Отровата му може да предизвика у човека оттоци и прилошаване, но до смърт може да доведе единствено след многократни ухапвания.

   Гущерът Гила не използва отровата си, за да убива жертвите си. Той се движи бавно и затова се храни с неща, които не могат да му избягат, като яйца и съвсем млади животни.

   Когато търси храна, Гила "опитва" въздуха с езика си. Езикът отнася ароматите до специален вкусово- обонятелен орган на небцето.

   Гущерът Гила живее в пустинята на югозападната част на САЩ и близките до тях райони на Мексико. На дължина достига до 60 сантиметра.

   Когато е активен, Гила яде много и задържа излишъците във вид на мазнини в тялото си, най- вече в опашката си. С натрупаните в опашката мазнини, той може да оцелее дълго време. Регистриран е случай, когато такъв гущер е преживял без храна цели три години.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Специални цени за Olympios Zeus 3*, Гърция All Inclusive Гърция, вили "Olympios Zeus'' 3*, All Inclusive

  • В Турция с кола

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet