« назад


Гущер базилик

Водният бегач

Много животни се спасяват от враговете си чрез бягство. Същото прави и гущерът базилик, но по уникален начин. Той обитава Централна и Южна Америка и прекарва по- голямата част от времето си сред храсти и дървета. Задните му крайници приличат на жабешките. Те завършват с дълги пръсти с люспи по края. Пръстите не са свързани с ципа, но затова пък ходилата им са големи.

Когато е застрашен, гущерът базилик застава на задните си крайници и тича с вдигната опашка, с която пази равновесие. Така той може да тича по земята и по клоните, но което е по- забележителното, може да тича и по вода. Ако гущерът се движи достатъчно бързо, крайниците му не пробиват повърхностния слой на водата. Ако обаче забави ход, потъва във водата и тогава се налага да плува. Но тогава обикновено гущерът вече се е отдалечил достатъчно от опасността.

Гущерите базилики са дълги до 61 см. Те имат гребен на главата, гърба и част от опашката. С помоща на опашката пазят равновесие, когато бягат.

Гущерът базилик е наречен така заради гребена си. Той прилича на легендарното същество базилик, за което хората някога вярвали, че погледът му е толкова страшен, че може да убива. Предполагало се, че това същество се е излюпило от яйце, снесено от петел и измътено от жаба.

Видео - Гущер Базилик
Гущер базилик - Видео - Гущер Базилик

Избрани сайтове Гущер

All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти