Платика

Платика

   Речната палитра.

   Където и да отидете на риболов в реките или езерата, в язовирите или блатата, на въдицата ви може да се закачи риба, която е колкото дълга, почти толкова широка. Във водата пази равновесие и не се обръща благодарение на дългия подопашен плавник .
   Тялото на платиката е разноцветно. Цветът и се мени в зависимост от околната среда и възрастта. Гърбът и е или сивозеленикав до масленозеленикав, или кафяв. Отстрани е светлосива или златиста, а шията и сребристобяла. Плавниците и са светлосиви или светлосребристи, до светложълти. Главата и е малка, с малка долна уста и средно големи очи.
   Ако се движите тихо край бряг, обрасъл с дървета и храсти, и надзърнете във водата, ще видите стада от рибки с еднаква големина, водени от един по- голям екземпляр. Така винаги се движи платиката.
   През април и май тя изхвърля хайвера си- 150- 200 хиляди зърна в крайбрежната растителност. Преди да се прибере в дълбочините, тя е застоява по тези места и започва активно да се храни. Предпочита червеите и лаврите на насекомите и всички видове тестени примамки.
   Достига тегло до 4- 5 килограма. У нас се ловят екземпляри, дълги до около 20- 30 см. и тежки до килограм.
   Платиката рови дъното на водоемите при търсене на храна. През лятото и есента трябва да се търси в дълбочините. Кълве през целия ден. Особено се активизира при тих ветрец и напълно спира да кълве при бурни ветрове.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Сватбен фотограф и видео оператор - пакетни цени за фото и видео Пакетни цени ФОТО И ВИДЕО

  • Италиански езера и Френска Ривиера (от София и Варна) - 04.05.2019 повече » ...

  • Екскурзия до Албания - Нова Година в Дуръс 2018/2019 АЛБАНИЯ - Нова Година в Дуръс (автобус)