Морско свинче

Морско свинче

   Откривайки Америка, Христофор Колумб е открил и морското свинче. Конквистадорите не са сбъркали, когато проявили интерес към това малко животно, което индианците принасяли в жертва на върховните богове на инките, маите или ацтеките. Името "морско свинче" произлиза от думата "cabiai"- туземски термин, използван за т.н."индианско прасе", защото то е издавало слаби звуци, наподобяващи квичене на прасе. Открито през XVI век, морското свинче остава незабелязано до XIX век, когато се открива, че реакциите му на различни лекарства и медикаменти са сходни с тези на човека. От 1959 година то е високо ценено като животно за компания. Дълго 15 до 35 см., то е едно добре закръглено животно.
- Благодарение на измененията, възникнали през годините, днес има голямо разнообразие от "индиански прасета". Съществуват три основни породи:
- обикновено гладко морско свинче- тук се включва широк ансамбъл от мутации- случаите с къса и твърда козина, например;
- абисинско морско свинче- покрито с къса и твърда козина, приличаща на розетка с дупки;
- перуанско или ангорско морско свинче;
Тези три породи се разклоняват, според цвета на козината, като се получават голям брой разновидности.
Индианското прасе е ненаситник, който трябва да наблюдаваме. 200 грама храна на ден, разделена на две части, е достатъчна. Сено, ечемик, хляб, ръж, царевица са основната на неговото меню. За да си точи зъбите, този гризач се нуждае и от по- твърди храни като моркови, ябълки и сухари. Закоравял пияч, морското свинче има нужда от много прясна вода. За подсилване, от време на време, може да му се дава портокалов сок.
Срамежливо, морското свинче е чувствително към нежността и добротата. То никога не хапе, и тъй като няма навика да разрушава всичко, което му попадне под зъбите, то може да живее без проблеми на свобода в апартамента. Клетката му трябва да е поставена на тихо и спокойно място. На дъното и е добре да се постави малко сухо сено.
Като по- голямата част от гризачите, морското свинче е много плодовито. Женската е в състояние да се размножава от двумесечна възраст, но е по- добре да се изчака да достигне до 8- ия или 10- ия месец, за да я омъжим. При раждането малките тежат 60 грама. Те започват да се хранят сами от 10- тия ден. На третата седмица тежат вече 230 грама. На 5-ия месец тяхната мускулатура ще бъде напълно завършена.
Морското свинче може да бъде обучено да поддържа чисто и спретнато жилището си. Ако го привикнем към това, то бързо ще се научи да използва постелка от вида на тези, които се използват при котката. Тя е за предпочитане пред изсушената кал, спрямо която морското свинче се показва доста лакомо и може да му навлече неприятности с дишането.
Избрани сайтове свинче