Щука - страшилището на реките и блатата

   ЩУКА - Страшилището на реките и блатата.

   По дъната на дълбоките реки, на азмаците и блатата и по долните течения на реките живее щуката. Ако не познавате тази риба, ще си помислите, че виждате не риба, а нещо подобно на крокодил. Защото по продълговатото си тяло, плоската глава, която завършва със силно издадена напред уста, във форма на патешка човка, тя много прилича на този хищник. Пък и самата щука се отличава със своя хищнически нрав, поради което тя се нарича страшилище на реките и блатата.
   Оцветяването на тялото и е еднакво навсякъде. То се мени в зависимост от местата, които обитава. Например речната щука е с по- светъл оттенък, блатната- с по- тъмен и с по- късо тяло.
   Щуката е едно от животните с най- дълъг живот- около 200 години.
   Малките щуки се хранят с дребни рибки, през втората година към менюто им се прибавят и водни личинки и червеи, а с нарастването си започват да ядат мишки, блатни патици и други.
   В много случаи щуката върши санитарна работа. Тя изяжда предимно болните риби, носители на зараза, и ненормално развитите.
   Успешен риболов на щука се извършва през октомври, ноември и януари, ако водата не е замръзнала. През този период тя поема много храна, готвейки се за размножителния период, който започва обикновено през февруари и март.
   След затопляне на времето тя става много пасивна и без интерес отминава малките рибки, които плуват на повърхността на водата и край нея. За разлика от другите сладководни риби, които се спотайват при влошаването на времето, щуката точно тогава най- настървено напада и лови жертвите си.
   При риболов на щуки трябва да се действа много прикрито, защото силното зрение на тази риба и помага отдалече да забележи врага си и своевременно да се скрие.
   Най- подходяща стръв за нея е жива рибка, и то от тези, които обитават водите, където живее щуката, защото тя обикновено не напада непознати за нея рибки.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Сватбен фотограф и видео оператор - пакетни цени за фото и видео Пакетни цени ФОТО И ВИДЕО

  • Екскурзия до Албания - Нова Година в Дуръс 2018/2019 АЛБАНИЯ - Нова Година в Дуръс (автобус)

  • Спа хотел Невен, Момин Проход, Костенец Спа хотел Невен - Момин Проход, Костенец