Червеноперка

   Плувкинята с червените весла.

   В тихите слънчеви участъци на реките малко под повърхността на водата ще забележите риба, която може да бъде сбъркана с платиката. Ако се вгледате обаче по- внимателно в нея, от погледа ви не ще избегне яркочервеният цвят на плавниците и. Оттук произлиза и името и- червеноперка. Само гръбният плавник е по- различно оцветен- в основата си е черен, а в горната част- червеникав. За разлика от този на платиката той е по- малък и се намира по- далеч от врата. Окраската на тялото, което е покрито с едри люспи, се мени според цвета на околната среда. Гърбът и е кафявозеленикав, коремът- жълтеникав, а очите- оранжеви, с червени петна в горната половина.
   Хайверът си започва да изхвърля на втората година през април- май, когато се стопли водата.
   Храни се през цялата година, стига водоемът да не замръзне. Храната и е предимно от растителен произход /подводни растения/, но приема и насекоми, червейчета и други.
   Риболовът при тази риба се извършва с обикновена въдица, и то твърде опростено. За стръв се употребяват най- обикновени примамки: варена пшеница, различни тестени примамки /варени картофи, примесени с брашно или трохи от хляб/, всички видове мухи, насекоми и други.
   Червеноперката понякога трудно се ловува, защото с обърнатата си нагоре уста тя може да отнесе стръвта от куката, без да се закачи на нея.
   Тази риба се отличава с голяма ленивост. Независимо от това риболовът ще бъде успешен, ако при ловуването се пази абсолютна тишина и внимателно, без много движения се хвърля въдицата.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Еврокомисарят Мария Габриел: „Във Враца има потенциал за развитие на ИТ индустрията“

  • Информация за кандидатстване в Технически колеж - Казанлък Информация за кандидатстване

  • Модерни модели луксозни и икономични италиански кухни от водещи производители като ARREX, COLOMBINI, IMAB и др. Кухни от масив, естествен фурнир, лак гланц, мат, ламинирани и други покрития, Модерни модели кухни