« назад   Мустакатият речен хищник.

   В тихите и бистри води на Дунава и долните течения на нашите по- големи реки може да видите хищна риба с чудновато тяло. Голяма мустаката глава, с малки очички, много голяма уста с множество дребни остри зъби и дълга плоска опашка, която заема почти половината от тялото. Тази риба е сомът. Заедно с подопашният плавник дългата опашка и осигурява голяма устойчивост и мощност при плуването. Сомът има черен твърд гръб, светложълтеникава глава, изпъстрена с червеникави или синкави петънца, а отстрани е червеникав със зеленикави капчици. Перките са тъмносини, по средата жълтеникави. На горната челюст има два по- дълги, а на долната четири по- къси мустачки. Цялото тяло е покрито обилно със слуз. Окраската на тялото е силно подражателна и се мени в зависимост от средата, в която живее.
   Сомът достига твърде големи размери- дължина до 3- 4 метра, а тегло- повече от 300 килограма. У нас се ловят екземпляри до 70- 80 килограма, а при спортния риболов- до около 10- 15 килограма.
   От малка рибка до старини сомът обитава винаги едни и същи места, които напуска само когато отива да си търси храна, но и тогава не се отдалечава много. Размножава се през май- юни, като избира места, обрасли с гъста растителност- камъш, папур и други. През този период винаги се движи в стадо. Хайвера си изхвърля в изкопани от женската ями, който хайвер мъжкият залива с мляко. Той остава да пази хайвера до излюпването на малките рибки, което обикновено е след 10 дни.
   Сомът е всеядна риба. Храни се с рибки, които напада от засада. При преследването на жертвата си понякога така се увлича, че тялото му излиза над водата и с плясък пада в нея. По този начин се издава и сам става плячка на риболовците. Понякога пък хитрува. Потайва се неподвижно на дъното, отваря от време на време устата си и малките рибки, привлечени от движението на нежните му мустачки, сами попадат в многозъбата му уста. Сомът яде с апетит и жаби, раци, патици, гъски, та даже има случаи да изяжда и кучета, които се къпят във водата или отиват на водопой. Лови се само през лятото.  


Избрани сайтове Сом

Нови интернет страници Сом

 • Какво? .Net Психосоматика

 • Най-нови обяви

 • Дешёвые цветы купить онлайн
  http://s44.radikal.ru/i104/1008/f6/b45aa72b9820.jpg

 • Заказ автобуса по Харькову, Украине и России
  Комфортабельным автобусом Isuzu Turkuaz 30, Scania 50 мест, DAF 55 мест, Мерседе

 • Автобусные рейсы Харьков - Лазурное
  Ежедневные автобусные рейсы Харьков - Лазурное и Лазурное - Харьков. Проезд комф

 • All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти