Лакомният скитник.

   Някои за по- кратко го наричат клен. Това е неправилно. Макар че тези риби трудно се различават, все пак си имат свои специфични белези. Кефалът е с по- едро и тлъсто тяло, носът му е по- тъп, а цветът на гърба е по- тъмен. Подобна на тях е "карабалъкът", риба, която е кръстоска между речния кефал и мряната.
   Поради това, че кефалът не е претенциозен към околната среда, може да се открие във всички водоеми- в чистите води и в блатата, в езерата и при разливите на реките.
   На дължина достига до 25 сантиметра, а на тегло до 2- 3 килограма.
   Гърбът му е сивозеленикав, страните сребристи с жълтеникам оттенък, а коремът- бял. Тя е много лакома риба. Приема всякаква храна: насекоми, мравки, мухи, попови прасета и други, както и тестени примамки.
   Хайвера си изхвърля наведнъж от април до юни, главно в бистри, течащи води. Мъжките до такава степен заливат хайвера с мляко, че местата почти побеляват. Една- две седмици след изхвърлянето му кефалите не поемат храна, след което отново се завръщат в постоянно обитаваните от тях места.
   Започва да търси храна още през февруари. Тогава излиза от състоянието на зимна летаргия, в която изпада късно през есента, и то само в студените и замръзнали води.


Избрани сайтове Речен

Най-актуални страници Речен

  • Израел и Йордания - едно пътешествие през вековете ИЗРАЕЛ И ЙОРДАНИЯ 2017 - 5 нощувки (самолет)

  • ПВЦ канали и аксесоари на склад, цени и наличности, Луксозни PVC кабелни канали за климатици, канал за тръби, PVC канали за климатици, СКРИЙ ТРЪБИТЕ НА КЛИМАТИКА ПВЦ канали и аксесоари

  • Петя Аврамова: В предизборната кампания съдете по делата, а не по думите

  • All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти