Каракуда - описание, риболов на каракуда

Каракуда

   Близначката на шарана.

   Шаран! Не! Каракудата прилича много на шарана. Но ако я разгледате по- внимателно, ще откриете твърде много различия, макар че и тя принадлежи към семейството на шарана. Тялото и е силно сплескано и много изгърбено, което напълно отговаря на изискванията на обитаваните от нея тихи и затревени води. Тя няма мустаци. Покрита е със златисти и сребристи люспи. Устата и е месеста, а обонянието- силно развито. Тя е една от непридирчивите риби по отношение на храната и чистотата на водата. Живее в най- замърсени води, където други риби трудно могат да оцелеят. През зимата и летните горещини се заравя дълбоко в тинята и там прекарва дълго време без храна и при съвсем малко кислород. Каракудата може да издържи няколко денонощия във влажен мъх, на хладно и проветриво място. Понася ниските температури. Може да преживее при пълно замръзване на водоема.
   Храни се с растителна и животинска храна. Предпочита крехките стъбълца и листенца на водните растения. Лакомо поглъща тестени храни, попаднали във водата.
   На дължина достига до 40- 50 сантиметра, а на тегло до 1.5 килограма. Растежът и е твърде бавен. На четвъртата година достига едва 300- 400 грама.
   Не подбира място за изхвърляне на хайвера си. Затова често хайверните зрънца плуват на повърхността на водата, а понякога водните птици ги отнасят на перата си и в някои високопланински язовири.
   Колкото и каракудата да е непретенциозна риба, и при нея риболовът си има някои особености. Обикновено се ловува сутрин и привечер. През септември и октомври, а понякога и през първата половина на ноември, тя кълве само през деня при слънчево и топло време. Има дни, когато кълве настървено. Но през някои дни не поема никаква стръв. Риболовът се извършва с най- обикновена въдица. Подходяща стръв са червените торни червеи, а понякога и мамарците. През есенния сезон ефикасна стръв са и тестените примамки.

  
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • 3-months calendar to fold Elite-Maxi

  • Тайланд и Камбоджа 17.11.2019г. повече » ...

  • Албания - Земята на орлите АЛБАНИЯ - Земята на орлите (автобус)