« назад


Пъдпъдък

Побратимът на яребицата.

През април пъдпъдъците долитат на пасажи от Африка, Гърция и Средния Изток и се изкачват в нашите планини до 2 000 метра и надморска височина. Понякога прелитат пъдпъдъци, които се задържат само няколко дни.

Пъдпъдъкът е дребна птичка- най- дребната от семейство Кокошеви. На тегло достига до 140 грама. Перата са жълтокафяви. Обитава най- често нивите, ливадите и пасищата. Храни се с насекоми, червеи, плевелни семена и др. Гнездото си прави на земята в трапчинки. През май снася до 20 яйца и ги мъти 20 дни. Яйчицата са светлокафяви на цвят, с по- тъмни петна. Ако първите яйца са унищожени, той отглежда второ люпило. Малкате започват да летят след половин месец. Обикновено може да пее само мъжката птичка. През септември пъдпъдъците се събират на ята и отлитат обратно.


Избрани сайтове Пъдпъдък

All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти