« назад


Глухар

Горските кокошки и петли.

Вече макар и твърде рядко, в иглолистните и смесени гори, където растат малини, боровинки, ягоди и други горски плодове, се среща едрата птица глухар. Тя достига до 6- 7 килограма, като женската е по- дребна. Сиво- черна е, с кестеняви петна по крилата, които са покрити с пера до пръстите. Женската има ръждивочерен цвят с черно- кафяви петна по гърдите.

Напролет, още през март, мъжките си избират подходящо място в близост до някоя полянка, наречено токовище. Те го бранят настървено години наред от други мъжки птици.

На зазоряване мъжката птица започва да пее /токува/. Отначало се чува шум, подобен на мляскане с език /чукане/, след две- три секунди започва да издава съскане подобно на точене на коса с брус /брусене/. Тогава глухарят не може да чува. Затова ловците издебват този момент, за да се приближат до птицата. Глухарят "бруси" с вдигната глава и отворена човка, като тъпче от крак на крак. "Песента" му привлича женските. При един мъжкар се събират по няколко женски.

Гнездото си прави на земятя. В него през май женската снася до 12 кафеникави яйца колкото кокошките и ги мъти 25- 26 дни. Малките започват да летят след около два месеца.

Храната на глухаря се състои от насекоми, червеи, яйца от мравки, пъпки от дървета, ягоди, къпини, малини, боровинки и други горски плодове.

Глухарят е рядка птица у нас.


Избрани сайтове Глухар

All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти