Гну

Гну

Неуморните скитници.

Тези приличащи на крави антилопи обитават откритите саванни райони на Източна Африка. През дъждовния сезон /март, април и май/, когато валежите са изобилни и равнините са покрити със свежа трева, антилопите гну се разпръскват на обширна територия. Но през сухия сезон /юли, август и септимври/ те се местят от място на място в търсене на свежа трева. Огромните стада, наброяващи повече от 10 000 антилопи, изминават по повече от 48 км. на ден, за да си намерят храна.

Антилопите гну ядят само младите кълнове на тревата, докато зебрите ядят същата трева, но по- стара. Друг вид тревопасно, топи, се храни със същата трева, но когато е вече съвсем стара. Така тези животни съжителстват в един и същ район, без да си отнемат храната.

В долината Серенгети, в Източна Африка, по време на сухия сезон гну се преселват на запад. Те предпочитат речните райони, където има млада трева.

Двойките се създават по време на преселението. Всеки път, когато стадото спре, мъжките тичат около него с високо изправена глава и привличат групи женски, които защитават от съперниците си. Когато стадото продължи пътя си, групите се разпадат. Малките се раждат през дъждовния сезон.
*

модулни хоби оранжерии - когато градината е всесезонна   повече » oranjeria.com 


трева на рула  трева на рула   затревяване на стадиони ontariosport.net - да поиграем! Стадиони. Трева за стадиони -затревяване на стадиони. Затревяване на стадиони. Спортни стадиони.