« назад


Ленивец

Висящият с главата надолу.

Ленивците прекарват почти целия си живот, висейки по дърветата с главата надолу. Придвижват се бавно. Обитават влажните гори на Централна и Южна Америка и са много добре приспособени към живота по дърветата.

Ленивците се задържат по клоновете на дърветата и лианите с помоща на лапите си, които приличат на куки, а с дългите си крайници се придвижват по клоните в търсене на листа и плодове, с които се хранят. Ходенето по земята е мъчително и трудно за ленивците.

Козината на ленивеца расте в посока, обратна на посоката, в която расте козината на повечето бозайници. Тя расте от стомаха към гърба. Това улеснява оттичането на дъждовната вода. Коренното население на тропическите гори убива ленивците заради месото им, но животните са засегнати повече от унищожаването на техния дом- горите- заради строежа на пътища, ферми, заводи и сгради.

Ленивците имат само едно малко, което се ражда на дървото и се вкопчва в козината на майката. То суче мляко от нея в продължение на шест до девет месеца. След това започва да се храни с листа.

Съществуват два вида ленивци: трипръстият ленивец е с дължина 45- 60 см. и има къса опашка. Двупръстият ленивец е по- дълъг и няма опашка.

Козината на ленивеца се състои от два слоя- къса, която задържа топлината, и дълга и по- груба, която осигурява допълнителна защита. По козината се развиват малки растения, които и придават зеленикав оттенък. Това прави ленивците по трудно забележими сред клоните на дърветата.


Избрани сайтове Ленивец

All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти