« назад


Панда

Тя не може без бамбук.

Гигантската панда принадлежи към семейство мечки и се среща само в бамбуковите гори на Югозападен Китай. Въпреки огромните усилия за опазването им, в света са останали само 1200- 1500 гигантски панди. Друг вид, известен като дребна панда, е по- близък до миещата мечка.

Гигантските панди са вегетарианци и се хранят предимно с бамбук. Това създава проблеми, когато бамбукът прецъфти и увехне, защото пандите остават без храна и често гладуват.

Гигантските панди са самотни животни и прекарват голяма част от времето си в ядене. На предните си лапи имат особен допълнителен палец, с помощта на който хващат бамбука и обелват листата. Живеейки поединично, те не се размножамат често. Това е друга причина за намаляването на броя им.

Макар че в Китай гигантските панди са под закрилата на закона, бракониерите продължават да ги избиват заради ценната им кожа.

Семейство бамбукови се състои от много различни видове трева- това е най- високата и най- твърдата трева на света! Тя расте на гъсти храсталаци и достига височина 30 метра. Бамбуковите растения растат удивително бързо- често по метър за два дни.


Избрани сайтове Панда

All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти