« назад


Мускусен Бик

   Оцеляващите сред снеговете.

   Мускусният бик /овцебик/ обитава необятната гола тундра на Канада и Гренландия. Там почвата е замръзнала през по- голямата част от годината. Тези райони са най- близо до плаващите ледени блокове на Арктика.

   През лятото почвата се затопля и поникналата растителност- треви и острица- служи за храна на мускусния бик. Той натрупва запаси от мазнини в тялото си, а това му позволява да преживее тежката зима. През година женските раждат по едно малко. То има дебела козина и може да върви само час след раждането. Големите мъжки са високи около 1.5 метра при плешката, а дължината им е около 2.5 метра. Женските са по- дребни.

   Щом усетят заплаха, животните от стадото се събират в кръг и застават с лице към нападателя. Малките со скрити в средата. Ако врагът, който най- често е вълк, започне да обикаля, стадото също се върти така, че най- силните да са винаги срещу него.

   Преди размножителния период мъжките се бият за правото да водят стадото. Денем те издават силна миризма на мускус. Битките между тях са ожесточени и продължават, докато единият не се предаде и оттегли.

   В тундрата температурите достигат до 70 градуса С под нулата, а бурите продължават по цели дни. Тогава животните се скупват на стада от по стотина. Малките се събират в средата, възрастните застават с гръб към вятъра и стоят така, докато отмине бурятя.


Избрани сайтове Мускусен

All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти