« назад


   Планинските скокльовци.

   Ибексът е коза антилопа. Обитава планините на височина от 500 до 5 200 метра над морското равнище. Лятото ибексите прекарват високо в планината, като се хранят с трева и лишеи. През зимата слизат в по- ниските места, за да избегнат дълбоките снегове.

   Ибексите имат силни крайници и могат да скачат от камък на камък, запазвайки идеално равновесие. За да избягат от враговете си, минават през места, които биха затруднили преследвачите им. Когато са обградени, се бият с рога. Има няколко вида ибекси. Те обитават различни части на Европа, Азия, Североизточна Африка. Различават се по формата на рогата.

   Мъжките ибекси се бият за правото да отглеждат малки с женската. Побеждават обикновено по- възрастните животни с най- дебелите рога, т.е. тези, които са поне 6- годишни.

   През есента, в началото на размножителния период, мъжките се бият. Застават един срещу друг , изправят се на задните си крака и блъскат с глави. Не се нараняват, тъй като рогата им са здрави. Победителят печели правото да  създаде поколение и семейство с женската.


Избрани сайтове Ибекс

All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти