Бодливо свинче

Бодливо Свинче

Иглокожият бранител.

Бодливи свинчета живеят в Новия свят /Северна и Южна Америка/ и в стария свят /Азия, Африка и Европа/. Основната разлика между двете групи е, че бодливите свинчета от Новия свят живеят по дърветата, а тези от Стария свят- изцяло по земята.

Северноамериканското бодливо свинче е дълго около 1 метър и доста тромаво на вид, но пък е добър катерач. Дългите му косми прикриват тайното му оръжие: 20 000 бодли с остри връхчета. Когато животното усети опасност, бодлите се изправят и потракват като предупреждение към нападателя да не се приближава.

Ако заплахата продължи, бодливото свинче се приближава към врага заднешком. Бодлите не са здраво прикрепени към тялото му и лесно падат. Забили се веднъж в нападателя, те се вадят много трудно и проникват все по- дълбоко в кожата. Раните може да се инфектират, стават много болезнени и могат да причинят дори смърт. Малките бодливи свинчета се раждат с бодли, но в началото те са меки. Втвърдяват се около десет дни след раждането.

Дървесния таралеж, или коенду, живее в от Южна Америка. Този вид има хватателна опашка, с която се захваща за клоните и се катери добре по дърветата.

Бодливите свинчета много обичат сол. Те дъвчат дръжките на сечива, по които е останала сол от потта на длани, ядат дори стъкло с надеждата да извлекат съдържащата се в него сол.

Избрани сайтове свинчета