Бобър

Бобър

Майсторът строител.
Бобрите
са майсторите строители сред животните. Те обитават бреговете на бавнотечащи горски реки и езера. Живеят в сложни дупки, които изравят в стръмните брегове на водоемите, с отвори, разположени под равнището на водата. На ниските брегове правят конични жилища от клони, които със сръчните си предни лапи скрепват с тиня. Те могат да достигнат 10 метра в диаметър и до 3 метра височина. В тези убежища има обширна празнина с изходи под водата. В реки с непостоянно равнище на водата, където съществува опасност подводните отвори на убежищата да останат над водата, бобърът прави бент от кал и клони. Понякога жилищата се предават от поколение на поколение.
Бобрите се хранят с корени и тънки клонки на дървета, с водни и крайбрежни тревни растения. През есента си приготвят зимни запаси от голямо количество дървесина, като прегризват дебели дървета с острите си като длето резци. Разделят повалените дървета на части и ги занасят по водата в убежището си.
На сушата бобрите са тромави и бавни, но торпетовидното им тяло и плавателната ципа между пръстите на задните им крайници ги правят отлични плувци. Те се придвижват, като размахват плоската си опашка нагоре- надолу.
Малките на бобъра се раждат в обезопасеното убежище. Дни след раждането си те вече могат да плуват, но не могат да се гмуркат из подводните коридори на жилището, защото твърде лесно изплуват на повърхността.

*

Избрани сайтове водата

  • Системи за пречистване и обработка на вода от Никол-Н Доставка, проектиране, монтаж за дома, офиса или производствената база на филтриращи и пречистващи системи за питейна вода. Филт ...

  • Системи за пречистване и обработка на вода от Никол-Н Доставка, проектиране, монтаж за дома, офиса или производствената база на филтриращи и пречистващи системи за питейна вода. Филт ...

  • Най-актуални страници водата

  • Тайнственият Лаос и Виетнам - новото лице на Индокитай повече » ...

  • СПА хотел Римска баня 3* - село Баня СПА хотели в района на Банско - СПА хотел Римска баня 3* - село Баня

  • Уикенд в Истанбул (от Плевен, В. Търново, Габрово) - 2 нощувки повече » ...