« назад


Армадило

Бронираният бозайник.

С костюма си от твърди плочки броненосецът е най- тежко въоръженото животно на света. Бронята покрива раменете, хълбоците, опашката, главата и част от крайниците му. Когато е уплашен, той свива крайници под тялото си и стои неподвижен. Съществуват 20 видове броненосци, които обитават пустините, тревните райони, влажните гори на Централна и Южна Америка.

Най- разпространен е обикновеният дългонос броненосец. Острото обоняние му помага да открива дребни животинки и насекоми в земята. Той копае с предните си лапи, а със задните бута изкопаното зад себе си. Този вид броненосец се храни и с корени, гъби и плодове, но най- много обича мравки и термити- на едно ядене изяжда до 40 000 от тях.

Различните видове броненосци се отличават по броя на плочките или лентите, които покриват гърба им.

Малките на броненосеца се раждат през пролетта, когато храната е в изобилие. Обикновеният дългонос броненосец ражда четири еднополови бебета, т.е. те всичките са или мъжки, или женски.



Избрани сайтове Броненосец

All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти