Мравояд

Мравояд

   Най- дългият език.

   Когато не спят, а те спят по 14 часа в денонощието, гигантските мравояди роват в мравуняците, за да търсят храна. Те са много добре екипирани за улавянето на дребничките животинки.

   Предните крайници на мравояда са снабдени с остри здрави нокти с дължина от 4 см. до 10 см. С тях той прониква в мравуняка, но не го разрушава. След това пъха дългата си муцуна вътре и събира мравките с език.

   Мравоядът може да разтегне езика си до 60 см. и да го вади и прибира 150 пъти в минута. Езикът е покрит с миниатюрни кукички и дебел слой лепкава слюнка- залепнат ли за нея, мравките са безпомощни. Мравоядът изяжда само около 140 мравки от един мравуняк преди да премине към следващия. Така той е сигурен, че мравуняците в територията му ще оцелеят и на следващия ден ще има какво да яде.

   Мравоядите имат изключително добре развито обоняние. Надушват мравуняците и ги отварят с дългите си нокти. Много внимават да не ги разрушат напълно.

   Тамандуата е по- дребен вид мравояд, живеещ по дърветата. Тя има дълги нокти и опашка, с която се захваща за клоните.

   Мравоядите пазят дългите се нокти, като стъпват с горната част на лапите си и затова създават впечатлението, че куцат.

Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet

  • Компютърни курсове по Adobe Photoshop Adobe Photoshop

  • Курсове по 3D Studio Max Design - моделиране и визуализация 3D Studio Max Design