Лори

   Особнякът с големите очи.

   Това странно малко животинче се среща в джунглите на Югоизточна Азия и близките острови. Живее по дърветата, като с дългите си крайници и пръсти обхваща здраво стволовете и клоните. Така прилепен може да остане часове наред. Животинчето е много тромаво и мудно, но се придвижва с къси подскоци. То внезапно изпъва дългите си задни крайници, подсача и се озовава върху отдалеченото на 2 метра дърво. Удивително е, че насред скока лори може да се обърне и да смени посоката, ако това се налага.

   Огромните очи на лори са приспособени за лов през ноща. Животното се храни с насекоми, жаби, гущери и птици. Един от видовете лори лови и изяжда животни, по- големи от него самия, както и отровни змии.

   Малките лори се раждат добре оформени. Те имат дебела козина и виждат. Веднага след раждането могат да се катерят, държейки се за козината на майката. Ако трябва да измине голямо разстояние, майката носи малкото с устата си.

   На предните и задните крайници лори има дълги пръсти. Всеки пръст завършва с прилепваща /смукалоподобна/ възглавничка и благодарение на това животното се вкопчва здраво в клоните и стволовете на дърветата.

   Лори може да извръща главата си на 180 градуса, без да движи останалата част на тялото си. Така следи жертвите си и избягва неприятелите си- например бухали и малки котки.

   Подобно на много други активни през нощта животни, лоритата имат големи очи. Всяко око тежи 3 грама и е по- тежко от мозъка на животинчето. А то непрекъснато е нащрек. Дори когато почива, лори винаги държи едното си око отворено.

Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Д-р Иво Ралчовски: „Гласувах за силна, солидарна и стабилна Европа”

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet

  • Компютърни курсове по Adobe Photoshop Adobe Photoshop