« назад


Японски макак

Маймуни в снега.

Японският макак живее много по- далече на север от който и да било друг вид маймуна. Има дебела рошава козина, тъй като обитава гористи планини и скалисти хълмове, покрити през зимата с дебел сняг. Японският макак живее на групи, в които влизат от 20 до 200 животни. Те се хранят с плодове, насекоми, млади листа и дребни животни.

Група учени наблюдавала макаки, които изяли голям брой сладки картофи. Веднъж една от женските открила, че картофът е по- вкусен, ако бъде измит. Опитът и бързо бил възприет от останалите животни в групата. По- късно те открили, че могат да разделят зрънца ориз от пясък като ги хвърлят във вода /оризът плувал над водата/.

По време на студената японска зима макаките се топлят като се къпят в горещите извори. Водата им се затопля в недрата на земята и извира на повърхността, образувайки топли езера.

Между майката и малкото и същуствува силна връзка, която може да продължи цял живот.

Макаките често споделят територията си с друг вид маймуни, наречени лангури. Това е възможно, тъй като двата вида не си съперничат в намирането на храна. Лангурите се хранят само с листа.Избрани сайтове Японски

Най-актуални страници Японски

  • ТОП марки коли Марки коли

  • Най-нови обяви

  • ЕЗИКОВО, КОМПЮТЪРНО И ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ
     ИНТЕР АЛИАНС – доказан лидер в езиковото и компютърното обучение – вече 18 годи

  • All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти