Горила

Горила

Безобидният гигант.

С грубите си лица и с огромните си размери горилите имат заплашителен вид, но в действителност са миролюбиви вегетарианци. По- голямата част от времето си те дъвчат листа и стъбла, кръстосват африканските джунгли, или просто спят.

Горилите са три основни вида: източен равнинен, западен равнинен и планински. Планинските горили се срещат в много ограничена територия в Централна Африка, в планините Вирунга. Те имат дълга и гъста козина, която топли.

Планинските горили са сред най- близките ни роднини от животинския свят. намерените фосили и последните проучвания на функциите на организма им показва, че горилите са по- близко до човека, отколкото до орангутаните.

Горилите живеят на групи, водени от възрастен самец. Всяка група се състои от няколко женски и малките им. Водачът има грижата да ги отведе до места с изобилна храна и да избере място за спане. Горилите привеждат клоните на дърветата и така правят нещо подобно на гнездо за спане. Водачът прогонва другите мъжкари, като издава заплашителни крясъци и се удря в гърдите.

В наше време на Земята са останали не повече от 300 планински горили. Те живеят защитени в резерват, пазен от въоръжена охрана. Бракониерите все още ги преследват заради кожата и черепите им. Горилите често попадат по погрешка в капани, залагани за други животни.

Избрани сайтове Горилите