« назад


Гибон

Акробат и певец.

Всички са единодушни, че сред маймуните гибоните са шампиони по люлеене. Увиснали на клоните с дългите си ръце, преодоляват огромни разстояния в джунглите на Югоизточна Азия, като пъргаво профучават от дърво на дърво с главозамайваща скорост. За тях не е никакъв проблем да "прелетят" разстояние от 9 метра.

Живеят на семейства от мъжки и женски гибони и техните малки. Всяка група има свой район, където прекарва времето си във взаимно чистене и причесване на козината и събиране на плодове, които маймуните ловко късат с гъвкавите си пръсти.

Джунглите ехтят от песните на гибоните. Най- грандиозни са изпълненията на женската от вида Клос. Цели два часа след изгрева тя неуморно редува оглушителни серии от трели. Докато трае това зашеметяващо изпълнение, екзалтираната певица скача по клоните и въодушевено къса листа. Така предупреждава останалите женски да не се приближават до партньора и.

Най- големият вид гибони живее на островите Суматра и Мадагаскар. Мъжките надават вик, с който маркират територията си. При издишване на въздуха, под гърлото му се издува голяма торбичка и се чува оглушителен писък.

При някои гибони женската и мъжкият заздравяват връзката си като пеят в дует. Изпълненията продължават до 15 минути.



Избрани сайтове Гибон

All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти