« назад


Птицечовка

   Тя е отровна и снася яйца.

   Бозайниците, от мишките до човека, обикновено раждат малките си живи и ги хранят със собственото си мляко. Влечугите и птиците снасят яйца. птицечовката, обаче, е твърде необикновено животно, защото е бозайник, който снася яйца.
По време на размножителния период възрастните птицечовки правят специални дупки в брега на река. Те копаят почвата с широките нокти на предните си крайници. Дупката е с дължина около 30 см. и има едно или две помещения за яйцата.
Женската снася две или три яйца с меки черупки, които се излюпват след десет дни. От този момент нататък поведението им е като на бозайници- женската кърми малкитеу докато пораснат достатъчно, за да напуснат гнездото.
Птицечовките са добри плувци. Те гребат с ципестите си крака, като използват задните си крака за определяне на посоката.
Птицечовките са месоядни- те ядат насекоми и други дребни животни, които живеят по дъното на потоците и реките. Когато е под водата, птицечовката затваря очи и търси храна в калта, като използва меката си и чувствителна човка.
Птицечовката е един от много малкото бозайници, които използват отрова като защитно средство. На задната част на глезена си мъжкият има куха шпора, през която вкарва отровата си с рязко изтласкване и забиване на задните си крака.


Избрани сайтове Птицечовка:

All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти