Носорози

Носорог

Еднорогият тежкоатлет.

През повечето дни носорозите търсят вода за пиене или кал, в която да се въргалят. Калните бани им помагат да се охлаждат и предпазват кожата им от насекоми. Носорозите неизменно следват установен маршрут. Живеят на стада.

Всеки носорог има своя територия. Там, където териториите се застъпват, носорозите издигат купчина от собствените си изпражнения.

В Африка живеят два вида носорози: бял и черен. Белите носорози всъщност не са бели. Името им идва от африканската дума weit /широк/ и се отнася за широката уста на носорога. Но тъй като тази дума е близка по звучене с английската white /бял/, възприело се е името бял носорог. Белите носорози имат широка квадратна уста, с която пасат трева. Те достигат дължина до 4 метра и височина 1.8 метра при плешката. Черните носорози имат заострена горна устна, която увиват около клонките и листата на храстите. Те са малко по- дребни.

Носорозите са преследвани заради роговете, от които се правят дръжки на ками и лекарства. Това е довело до почти пълното им изчезване. На много места носорозите вече са под закрилата на закона, но роговете им са наистина ценни и унищожаването продължава.
Избрани сайтове носорозите