Бизони

Бизон

Великанът на равнините.

Битката между два мъжки бизона е истинско зрелище. Обикновено това се случва по време на брачния период, когато всеки се опитва да спечели правото да има брачна партньорка. Битките започват с представление: мучене, търкаляне по земята и тръскане с глава. Обикновено единият отстъпва, но ако това не се случи, двубоят е неизбежен.

Съперниците обикалят в кръг и се извръщат внезапно, като се мушкат с рога. Блъскат главите си, при което из въздуха хвърчат вълма козина. Целта е противникът да бъде наранен.

Някога в Големите равнини- необятните прерии на Северна Америка, бродели 60 милиона бизона. Те непрекъснато се местели от място на място в търсене на свежа трева.

През XIX век били избити почти напълно от ловци, които ги преследвали заради кожите им, но част от тях били спасени в природни резервати, като Националният парк Йелоустоун.

Изгърбените рамене на бизона са покрити с дълга рунтава козина. Меката вълноподобна козина по задните части и по корема се сменя през пролетта. Бизонът е дълъг от 3 до 4 метра.

Огромните стада бизони, пасящи в Големите равнини, мигрирали на юг през зимата и на север през лятото. винаги минавали по един и същи маршрут, известен като Пътя на бизоните.
Избрани сайтове козина