Гепарди

Гепард

   Най- бързото животно в света.

   В саваните на Африка гепардите преследват дребни антилопи като газела и импала. Ловуват по два начина. Единият е, като привидно незаинтересовани се преближават до стадо пасящи животни, но в действителност са си набелязали някое, което се е отдалечило от останалите.

   Другият начин е като снишени до земята, бавно припълзяват до набелязаната жертва. Когато е достатъчно близо, гепардът се впуска в преследване с невероятна скорост. Само за две секунди може да достигне скорост 72 км./ч., а максималната му скорост е 113 км./ч. Събаря жертвата на земята и я убива със смъртоносно захапване по врата.

   Гепардите са бързи, но не и издръжливи. Те бягат много бързо, но на кратки разстояния. Ако антилопата побегне първа, гепардът скоро се отказва от преследването. Всяка втора подгонена от гепард газела избягва смъртта.

   Газелата е бърз бегач, но гепардът е по- бърз, поне на къси разстояния. Когато спринтира, гръбнакът му се огъва и така скоростта му се увеличава. Он всички големи котки най- дълги крака имат гепардите. Макар на височина да са колкото леопардите- над 90 см., краката им са с 30 см. по- дълги.

   Големите котки си почиват, протягайки предните си лапи напред. Малките ги свиват под тялото си. Гепардът е голяма котка, която не може напълно да прибере ноктите в лапите си. Ноктите му дават допълнителна устойчивост при бягане.
Избрани сайтове   

Най-актуални страници   

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet

  • Компютърни курсове по Adobe Photoshop Adobe Photoshop

  • Курсове по 3D Studio Max Design - моделиране и визуализация 3D Studio Max Design