Полярна рибарка

Полярна Рибарка

Летецът на далечни разстояния.

Тези елегантни морски птици изглеждат така, като че ли всеки момент ще бъдат отнесени от вятъра, но това не бива да ви подвежда- те могат да прелитат невероятно дълги разстояния.

Полярните /райските/ рибарки отглеждат малките си по време на лятото отвъд арктическия полярен кръг. Хранят се с дребни рибки и ракообразни- животни с твърд външен скелет като например скаридите. Вадят ги от морето, като се спускат ниско над вълните.

Когато настъпи зимата и крайбрежните води замръзнат, рибарката потегля на дълъг път. Тя полита на юг през екватора до другия край на света, до вечните ледове на Антарктида, и се наслаждава на южното лято. Остава там до идването на зимата и отлита отново на север към Арктика. Тази обиколка е дълга 38 625 км., но като прелита по този начин, рибарката се радва на две лета или на едно дълго осеммесечно лято. Удивително е, че през целия този път рибарките не спират, за да почиват.

Рибарките лесно се различават от чайките по заострените криле и раздвоените опашки. Летят бавно и на подскоци като пеперудите, сякаш са вперили поглед надолу.

Съществуват няколко вида рибарки. Всички те имат дълги криле и оперяване в различни комбинации на бяло, сиво и черно.

Има много птици, които мигрират на дълги разстояния. Предполага се, че денем те се ориентират по слънчето, а нощем по звездите. Учените допускат, че те са чувствителни към магнитните полета на Земята и така разбират къде е юг и къде е север.
Избрани сайтове дълги

  • РУМИНА- магазини за детска, дамска, мъжка мода и булченски рокли Магазини за официални дрехи и облекло на невероятни цени в центъра на София. Детска, дамска и мъжка мода в София на ул.Пиротска ...

  • Най-актуални страници дълги

  • Словения - Природа и култура 2019г. повече » ...

  • Забраниха на Слави да пее за Стефан Димитров

  • Гребен едностранен