« назад


Пингвин

Сред полярния студ.

Високите 105 см. императорски пингвини са най- едрите пингвини. Те обитават моретата около Антарктида. През месец Май възрастните излизат на сушата, за да отгледат малките си. След ухажването и брачния период всяка женска снася едно яйце и се връща в морето, където се храни. Мъжкият топли яйцето, като го държи в краката си и го покрива с гънка от кожата си в долния край на корема.

През следващите шест или осем седмици мъжките не се хранят. Те стават мудни и се топлят като стоят близо един до друг. Точно когато малките се излюпват, женските се връщат със запаси от сепия, складирани в определена част от стомаха. Тогава идва ред на мъжките да се хранят. За да достигнат до морето, понякога те трябва да извървят много километри.

Колонията императорски пингвини може да се състои от хиляди птици. Тези мъжки мътят. Те са се скупчили заедно, за да се предпазят от ниските температури, достигащи до 50 градуса С под нулата.

С торпетовидната форма на тялото си императорските пингвини, както и всички останали пингвини, са много добри плувци. Те имат гъста, покрита с мазен слой перушина, а под кожата- слой мазнини, които ги предпазват от студа. Крилата им са твърде малки за летене, но пък с тях чудесно се плува.

Императорските пингвини могат да издържат под водата на дълбочина 265 м до 15 минети. Когато пингвинът се гмурне, ритъмът на сърдечната му дейност се забавя. Кръвта тече по- бавно в тялото и птицата изразходва по- малко кислород.


Избрани сайтове Пингвин

Най-актуални страници Пингвин

  • 8 танцови състави разлюляха Бутан

  • All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти