Кълвач

Кълвач

Горските свредели.

Кълвачите са изключително добре приспособени към живот по клоните и стволовете на дърветата. В целия свят има над 200 вида кълвачи. Повечето от тях се хранят с малки и големи насекоми, които намират в процепите, под кората или в дървесината на дърветата.

Когато търси насекоми, кълвачът подскача по ствола на дървото. Извитите назад нокти на краката му помагат да се задържи. Движи се спираловидно и кълве дървесината с острия си клюн. След като издълбае дупката, кълвачът пъха дългия си език в нея- езикът на някои зелени кълвачи е дълъг 15 см. На върха на езика си има малки кукички и лепкава слюнка, с които обира всякакви насекоми.

Кълвачът използва уменията си да дълбае дървото, за да си направи гнездо. Той издълбава хралупа в дървото, която може да достигне до 30 см. дълбочина.

Жълъдовият кълвач в Северна Америка пробива кръгли дупки по кората на дърветата и във всяка дупка поставя по един жълъд, и то така плътно, че човек без инструмент не би могъл да го извади. При дългоснежна зима с "монтираните" жълъди, освен кълвачът, се прехранват и катерици, мишки, сойки и други животни.

В пустините на САЩ се срещат кълвачи, които правят гнездата си в ствола на кактуса сагуаро. След години в тези хралупи се заселват други пустинни птици, включително бухали и ястреби врабчари.

В онлайн магазина на Гроушоп Градинар.БГ- Органичните препарати за растителна защита срещу болести, насекоми, гъбички и бактерии  повече » www.gradinar.bg растителна защита